Gundel palacsinta- egy méltán híres hungarikum

  • 2023.03.18.
  • 1






Dió, csoki, mazsola, rum, narancshéj gazdagítja ezt a palacsintát, amely amellett, hogy hungarikum, világhírű is.



A neve alapján sokan a Gundel étteremhez kötik az eredetét, azonban a palacsinta receptje Márai Sándor feleségétől, Lolától származik.



Márai Kaland című színdarabjának premierjét ünnepelték a Gundelben, ekkor készítette el Lola a család eme kedvencét. A palacsinta annyira megtetszett Gundel Károlynak, hogy azonnal feltette az étlapra Márai-palacsinta néven.



Máraiék emigrációja után még a nevük sem maradhatott az étlapon, így lett a Márai palacsintából Gundel palacsinta (forrás: foodandwine.hu).



Az eredeti recept természetesen titkos, de itt egy megvalósítható változat.



Nem árulok zsákbamacskát: ennyi erővel tortát is süthetnénk!







Hozzávalók



8 drb. palacsinta



A krémhez: 20 dkg dió



1 bio narancs héja



1 késhegynyi fahéj



1 dl tejszín



10 dkg cukor



1,5 dl rum



1 marék aranymazsola



A csokiöntethez: 10 dkg étcsokoládé



2 tojássárgája



2,5 dkg vaj



2 dl tej



3 ek kakaó



2 ek rum



1 kk vanília kivonat







Szereted a palacsintát?




https://tetovainyenc.ro/2020/11/27/sutotokos-amerikai-palacsinta/



https://tetovainyenc.ro/2020/02/06/crepes-suzette-a-franciak-ikonikus-palacsintaja/



https://tetovainyenc.ro/2017/09/05/vaniliakremes-palacsinta-afonya-ontettel/








Elkészítése




A diót száraz serpenyőben megpörkölöm. Felét ledarálom, felét apróra vágom.



A töltelékhez a tejszínt felmelegítem. Hozzáadom a cukrot, majd a többi hozzávalót.



Folyamatosan kavargatom, míg ragacsos masszává válik.



A csokiöntethez a csokit darabokra töröm, gőz fölött megolvasztom.



A gőzről levéve kavargatom, hogy kihűljön egy keveset, majd hozzávegyítem a tojássárgáját, a vajat (egy evőkanálnyit félretéve), a tejet, akakót, a vanília kivonatot és a rumot.



A palacsintákat megtöltöm a töltelékkel, feltekerem. Félbe vágom, forró vajon átsütöm.



A palacsintát csokiöntettel meglocsolva tálalom.





A Gundel palacsinta- egy méltán híres hungarikum bejegyzés először Tétova ínyenc-én jelent meg.