Töltött szőlőlevelek

  • 2013.06.06.
  • 6

Kedvelem a töltött szőlőlevelet, a dolmadesz helyett viszont inkább a vegetáriánus változatát, a dolmadakiát. Az eredeti görög recepttől picit eltértem, maradék főtt rizst használtam hozzá (bár van ilyen receptváltozata is) és citrom helyett narancsot tettem bele (csak az volt itthon), na meg némi maradék aszalt paradicsom is került be.Legjobb hozzá a friss szőlőlevél(természetesen csak olyan, ami permetet még sosem látott). A megmosott, friss, ép szőlőleveleket dobjuk néhány másodpercre forrásban lévő sós vízbe (vagy lógassuk bele levélnyelüknél fogva). Amikor élénk zöld színük megváltozik, emeljük ki őket a vízből, csepegtessük le és vágjuk le a levélnyelüket.Hozzávalók40 db szőlőlevél1,5 bögre főtt rizs2-3 újhagyma finomra vágvanéhány olajban eltett aszalt paradicsom apróra vágva2 narancs leve és reszelt héja1 teáskanál szárított mentanéhány szál petrezselyem finomra aprítvanéhány szál kapor finomra aprítvasóbors1 dl olívaolajA töltelékhez a szőlőlevelek, a narancsok leve és az olívaolaj kivételével keverjük össze a hozzávalókat.A szőlőlevelet színével (fényesebb oldalával) lefelé tegyük le, így a fonákja (ahol a levélerek kidudorodnak) kerül felülre. A (volt) nyele tövéhez tegyünk egy csapott evőkanálnyi tölteléket, a levél két alsó részét hajtsuk rá, majd az oldalsó részeket is, végül tekerjük fel jó szorosan. (Akinek ez a leírás nem teljesen érthető, itt
megnézheti a fázisfotókat.)Egy nagyobb lábasba tegyük a tekercseket szorosan egymás mellé, öntsük rá az olajat, a narancslevet és egy bögre vizet. Lefedve főzzük 20 percig. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.