Pékné módra sült

  • 2023.01.23.
  • 5

Általában csülköt készítenek Pékné módra, sőt ha ragaszkodunk az eredeti recepthez borjúcsülköt kéne vennünk, ám nekünk most
malackaraj volt itthon, Gondoltam ha már
kemencénk( mint
a Péknének anno) sincs,
akkor
ennyi módosítás is
megengedhető egy próbát megér. Nos Így utólag el kell ismerni érdemes volt kísérletezni.Korábban
készítettem
már csülköt Pékné módra, a recept ugyanaz, vagyis hasonló módon készült
az az étel is, csak a hús változott, csülök helyett malackaraj került a tepsibe.Mit is jelent
a pékné módra készült étel ?Ez is ahogy sok más hasonló elnevezés, mint
az udvarmester módra, jóasszony módra és még sorolhatnánk tovább, az étel készítés módjára utal.Vagyis
a Pékné módra esetben
a burgonyával, hagymával együtt sütjük a
csülköt, jelen esetben a
bőrös malackarajt.

A húst nem
főzöm előre, annál inkább mert akkor
a főzővízbe kiázik
az értékes
íze !Pici vizet azért öntök alá mielőtt a sütőbe tolom .Nézzük
hogyan is készült
a
malackaraj pékné módra.
Az előkészített húst ( megmosva leszárítva
bedörzsölöm,
sóval majoránnával mint ahogy a ropogós malacsült esetében járunk el.
Célszerű most is mint mindig
kérget sütni a húsra mielőtt
az előmelegített sütőbe toljuk. Ehhez egy mélyebb edényben amibe kényelmesen elfér
a hús zsiradékot forrósítunk ,belehelyezzük a húst és mindenoldalról átsütjük. A tepsi aljára
amiben sülni fog majd sütőpapírt terítek, ami
nem feltétlenül szükséges de ha nem teszünk papírt akkor célszerűnek tartom kikenni zsiradékkal Átemeljük a kérgesre sütött húst
és meglocsoljuk
a felhevített zsiradékkal
,kevés vizet öntünk alá és az előmelegített sütőbe tesszük.A képződő pecsenyelével időnként
meglocsoljuk.Közben megtisztított burgonyát
cikkekre vágom
a
hagymát is ( lehetne
apró
gyöngyhagymát használni, de most az nincs itthon),ebben az esetben egészben hagynám. Kb az utolsó
30 -40 percben

a hús köré halmozom a
cikkekre vágott burgonyát és hagymát
kevés rozmaringot ,zsályát morzsolok rá enyhén sózom pici
törött bors is mehet rá,
jelen esetben ki van csontozva a malackaraj
ami azt jelenti a sütési idő jelentősen lerövidül ezáltal,.Általános szabályként
a kilónként egy óra sütést javaslok
180 fokon a húsnak és a utána
15-20 percre
200 fokra állítva
vagy grill fokozaton ropogósra pirítjuk a bőrét is.A húsnak burgonyának hagymának egyszerre kel elkészülni
ez nagyon fontos!Hozzávalók:
1000 g malackaraj
só ( ízlés szerint)
csipetnyi majoránnaevőkanál olaj v zsír( az elősütéshez )
500 g burgonya300 g gyöngy hagymatörött bors frissen darálva
a legjobb)rozmaring
ízlés szerint )zsálya ízlés szerint)Idény salátával
vagy ( házi savanyúsággal kínáljuk !Jó étvágyat !Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook ,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
var linkwithin_site_id = 2505754;