Garibaldi keksz

  • 2023.10.08.
  • 0

Egy lusta szombat délután néztem a tévében Miss Marple sorozatból "A kristálytükör meghasadt" című részt. Miss Marple éppen Craddock felügyelőt fogadja otthonában. A nyomozó néni süteményt nyújt a felügyelő felé : "Egy kis Garibaldit?", amit a felügyelő egy mozdulattal elutasít. Milyen rosszul tette!!Utánanéztem a neten ennek a finom, vajas, mazsolás keksznek és Brioche blogján történelmi áttekintést is olvashattam hozzá.
A recepten csak annyit változtattam, hogy sima mazsolát használtam hozzá, nem aranymazsolát, valamint nekem 1 db tojássárga nem volt elég a tésztába - nem állt össze linzernek - így egy egész tojást tettem bele. Illetve nem volt vaníliás fűszerkeverékem, ezért "Marika néni almáspitéje" fűszerből tettem bele egy mokkáskanálnyit.Úgy látszik, a vaj és a mazsola népszerű az angol teasüteményekben, egyszer már készítettem Miss Marple kedvencét, az is hasonló összetevőkből állt.
Mindkettő nagyon finom! Legközelebb duplázni fogokHozzávalók:11 dkg porcukor11 dkg vaj (ez fontos, ne margarin legyen!)1 egész tojás + 1 db fehérje22 dkg liszt1 csipet só5 dkg mazsolaFél citrom reszelt héjaKristálycukor a szóráshoz1 mokkáskanál vaníliás vagy almás pités fűszer (opcionális)A mazsolát apró kockákra a aprítottam.A száraz hozzávalókból, tojásból, puha vajból a mazsolával, fűszerekkel puha linzertésztát gyúrtam. Fél órát pihentettem a tésztát a hűtőben.Lisztezett deszkán a tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtottam, derelyevágóval formáztam. A formázott kekszeket sütőpapírral fedett lemezen 160 fokon ~12 percet sütöttem. Amikor már éppen pirult, a plusz fehérjét villával habosra vertem. Kiszedtem a tepsit, megkentem a kekszeket a laza fehérjehabbal és meghintettem kristálycukorral. Így sütöttem még ~5 percig.Köszönöm Miss Marple! :-D