Bosnyák szelet

  • 2023.04.23.
  • 0

Még Húsvétra készült ez a sütemény kolléganőm javaslatára, akinek nagyon hálás vagyok ezért. :-)
Egyszerűen elkészíthető, mutatós, sokáig eláll és nagyon finom.
Igazából egy lekvárral töltött linzerről van szó, amit feldob a dió és a látvány. :-) Ízre a rácsos linzerhez hasonlítanám.Elég nagy adag készült belőle, én pici hasábokra vágtam úgy, hogy két tésztagolyó volt egy szeleten.Hozzávalók:Alsó tészta:25 dkg lisztKiskanál sütőporCsipet só10 dkg porcukor1 tasak vaníliás cukor1 citrom reszelt héja10 dkg vaj1 tojás1 nagy evőkanál tejfölTésztagolyók:20 dkg liszt10 dkg darált dió10 dkg porcukor20 dkg vajTöltelék:SzilvalekvárMindkét tészta hozzávalóiból a puha vajjal, gyors mozdulatokkal linzertésztát gyúrtam.Az alsó lapnak valót kinyújtatottam lisztezett deszkán ~5 mm vékonyra. Megkentem vastagon szilvalekvárral.A golyókhoz való tésztából - golyórágónak megfelelő méretű - golyócskákat sodortam (ez tartott a legtovább az egészben). Én ezeket sorban helyeztem rá a lekváros tésztára - nem kell, hogy összeérjenek! Én túl szorosra raktam őket, de megnőnek sütés közben. Legközelebb kicsit távolabb teszem a golyókat egymástól.Láttam olyan receptet is a neten, ahol össze-vissza helyezték el a golyókat, de én a szimmetria híve vagyok.... :-DD
Bár így tovább tart, de szerintem látványosabb.~180 fokos sütőben ~20 perc alatt világosbarnára sütöttem.