Húsos káposzta krumpli gombóccal

  • 2024.02.03.
  • 9

A savanyú káposztában sok a C vitamin, ami ilyenkor télen igazi kincs! A savanyú káposztát természetes úton, biológia erjedés következtében

állítjuk elő, ennek következtében
számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik, rendkívül egészséges táplálékunk, amit változatosan, sokféleképpen tudunk elkészíteni. Sőt, nyersen
is
nagyon finom és talán úgy tartalmazza
a legtöbb hasznos
tápanyagot, fejti ki
leghatékonyabban jó tulajdonságait.


Karácsonyi ajándékként kaptunk egy fél hordónyi házi savanyított káposztát, a férjem nővétől.Írtam már korábban is
ez, erre felé nem ritkaság,
sőt az a ritkaság ha valaki nem maga
savanyít káposztát .
Így az ősszel
mi
is elhatároztuk magunkat
de a biztonság kedvéért megkértük,
segítsen, neki nagyobb a tapasztalata, csináljuk együtt! Közben mi
útra keltünk és mire észbe kaptunk már el is készült
a
káposzta nélkülünk, így lett belőle gasztroajándék az évvégi ünnepekre .
A káposztának idő kell míg beérik, most januárban
mire visszatértünk,
már a káposzta is jó , most kerül sor
a kóstolásra és készülhetnek is
a káposztás
fogások sorra. A töltött káposzta, elzászi savanyú káposzta,
káposzta saláta, korhelyleves, káposztás bab mellé
az idén
a húsos káposzta is beállt a sorba.Először
székelykáposztára gondoltam, azt főznék,
de
főzés közben
elkalandoztak a gondolataim és
miután a

maradék

cumberland mártást belelódítottam, már
egy pikánsabb de nagyon finom verzió kerekedett ki.Senki ne gondolja, hogy valami édes-savanyú
idegen ízvilágú káposztás ételt főztem, nagyon tartalmas és ízletes egytálétel
került a
tányérunkra. Remekült
illik
a hagyományos krumpli gombóc is mellé.Pörkölt alapnak indult de mint a vadételeknél, nem
a pirospaprika
dominál
itt sem .Az előző nap sütött szarvaskolbász ( szintén ajándék )
zsírját
hsználtam fel,
amit nem dobtam ki, miért is tennék ilyet! Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam rajta
majd erre dobtam a

felkockázott húsnyesedéket,
ami
a húsok
darabolása formázása, előkészítéskor felelesleg
volt, a
húsos csontokat
lepirítottam
felengedtem vörösborral
annyira, hogy majdnem ellepje, majd
folyamatosan
kevés vízzel utána öntve fedő alatt puhára pároltam. Nem főztem
bő vízben,( ez fontos!) ahogy
pörköltek esetében is, állandóan pótoljuk az elpárolgó vizet, alacsony hőmérsékleten szép
türelmesen,

időnként belekeverve, ezáltal
a tűzhely körül
időzve
1-2 órát .Időközben
a fűszereket
bedobva, 1-2 evőkanál
cumberland mártást is hozzáadva, ügyelve
az elpárolgó
folyadék pótlására, amikor
már
a hús puha. illata belengi a konyhát
az apróra vágott

a savanyúkáposztát is adjuk hozzá. Itt, egészben szokás a káposztát savanyítani

kb 3./4 savanyú
káposztát
vágtam fel és tettem
bele és 2 dl
káposzta levet . Babérlevéllel,egy egész
szárított chili paprikával,szemes borssal fűszerezve
összeforraltam, további 1/2 órát rotyogott még a fedő alatt mire elkészült

a tetejére sült kobász és sült
karaj
szeleteket
tettem .
A kolbászt serpenyöben 20 perc alatt sütöttem
a

180 fokos sütőben saját zsírjába,n
a
húst szintén a sütőben egyben,
ahány kg annyi óra
tehát pl
egy kg-s karaj egy óra alatt sül omlósra, puhára enyhén gőzös sütőben .
Hozzávalók:Húsos káposzta:
800-1000 g húsos tarja csont
kolbász zsír (ennek hiányában bármilyen zsír, esetleg olaj
és egy kávéskanál őrölt pirospaprika )300 g
tarja
nyesedék
500 g karaj

50 g füstölt
comb

50 g füstölt szalonna
50 g füstölt kolbász
1 szál sütni való kobász
1 fej vöröshagyma3-4 gerezd fokhagyma

1-1,5 dl vörösbor
mokkás kanál köménymag1-2 evőkanál
cumberland mártás2dl savanyúkáposzta lévíz
só1 kg savanyúkáposzta
1-2 babérlevél
1 kávéskanál kakukkfűsóKrumpligombóc


• 1 kg burgonya
• 1
db tojás
• só
• liszt

Krumplit héjában
megfőzzük és még melegen krumplinyomón áttörjük. Mikor kihűlt hozzáadjuk a
tojást, lisztet, sót. A tésztának jól formázhatónak kell lennie, mert
gombócokat készítünk belőle. Lobogó sós vízben megfőzzük, amikor feljön a víz
felszínére és még 2-3 percig főzzük. Tálra szedjük, nem kell leöblíteni.