Penne sajtmártással és friss fügével

  • 2022.09.08.
  • 4

A már megszokott fügés receptek
után kipróbáltunk valami újat, a hagyományos piték,

tarte.-k
és

fügesaláta után a sajtos-fügés pennát kóstoltuk
meg. Kitűnő ötlet ennek
a késő nyári gyümölcsnek a lilahagymás, gorgonzolás mentás tésztához való társítása. Fantasztikus ízek illatok
jellemzik
amit kár lenne kihagyni!Immáron
azon szerencsések közé tartozunk az utóbbi években , hogy a füge többé nemelérhetetlen számunkra ,Van egy lila fügét termő fa
a teraszunk alatt és eg y másik világos fügét termő
Anyósoméknál . az idén kicsit aggódva láttuk nem lesz jó termés
a lilafüge valóban nem is volt sok és lassan már le is érett.A másik bokor
viszont
ontja kicsit ugyan megkésett de most
már van füge rajt a bőven.

A füge azon túl, hogy nagyon finom, egészséges
gyümölcs is. Magas rosttartalma miatt emésztést segítő hatású, fogyasztása csökkentheti
a 2-es típusú cukorbetegség
és egyes rákos megbetegedések kialakulását.( pl a változókor utáni
mellrák kialakulásának kockázatát).Újabban
arról is olvastam a füge fa levele is fogyasztható teának, limonádénak.Tervezem ezt is megkóstolni kipróbálni hamarosan.


Hozzávalók:500 g penne4 db friss füge ( de még jobb ha 8 db)2 fej lilahagyma150 g
gorgonzola
10cl tejszín3 ágacska friss
menta3 evőkanál
olívaolaj
sóborsA

hagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel tegyük egy serpenyőbe és az olívaolajon süssük

kis lángon 10 percig míg karamellizálódik a hagyma.Adjuk hozzá a
szétmorzsolt
gorgonzolát és a tejszínt forraljuk össze kb 5 percig. Sóval borssal ízesítjük
a mártást.Közben egy nagyobb edényben vizet
forralunk a tésztának,
amit bő sós vízben fogkeményre főzünk.Én most
integrált pennét használtam
és kevertem hozzá egy kevés
fussilit is így két fajta tésztát tálaltam.A megfőtt
a tészta leszűrjük, szükség szerint adhatunk egy kanál főzőlevet
a mártásba is. A tésztát meglocsoljuk a sajtmártással . A megmosott leszárított friss fügéket négy felé vágjuk

a sajtos tésztára helyezzük és
a zöld friss mentalevelekkel
meghintjük a z egészet sózzuk borsozzuk .


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
https://hu.pinterest.com/rozIbolya/



https://www.facebook.com/rozmaringesibolya
var linkwithin_site_id = 2505754;