Narancsos szelet hársvirággal

  • 2022.06.21.
  • 2

Nálunk
már lassan elnyílik a hárs vége
a bódító utánozhatatlan illatnak .Két hatalmas fa áll az ablakunk alatt ide nyílik a konyhám, az étkező,
ezek a hársak adnak árnyékot a kerti asztalnak
és nem engedik be a nyári rekkenő hőségben
a napsugarakat
a lakás nyugati oldalán.
Évek óta foglalkoztat mit tehetnék
a temérdek virággal, legalább egy részét
hogyan hasznosíthatnám.Tudom, lehet szárítani teának, szörpöt készíteni, de azt az édessége miatt mi nem kedveljük, bár az idén
lett egy kis üveg hársszirup és limonádéba is került "hársvíz".Ami igazán újdonság, süteménybe eddig nem tettem még soha hársvirágot, belátom hiba volt.Csodás az illata és az íze is nagyon kellemes.Hozzávalók :
4 tojás80 g cukor
75 g liszt75 g ételkeményítő2 evőkanál hársfa virág ( én most azt használtam ami a szörpkészítésnél visszamaradt
így elképzelhető ,hogy célszerű felhasználás előtt beáztatni ?)1/2 teáskanál
sütőpor75g olvasztott vaj50 g tört mandula2,5 dl frissen facsar narancslé1 citrom leveporcukor tetszés szerint
a tetejére szórásnak ( talán
hársvirágos cukor lenne a legideálisabb)A tojásokat szétválasztjuk és a piskótánál már megszokott módon a
a cukor 1/3 részével
a sárgáját
habosra keverjük ,
a
2/3 résszel pedig a fehérjét keményhabbá verjük .A tojássárgához adjuk a hársvirágot
az olvasztott vajat majd rászitáljuk a
sütőporos lisztetés az ételkeményítőt végül
a tojásfehérje habot is az edénybe tesszük és már nem verjük, hanem fakanál segítségével óvatosan összekeverjük a
tésztát . Ez a technika megegyezik a piskóta készítésnél alkalmazottal
,bal kezünkkel segíthetünk az edényt ellenkező irányba forgatva mint ahogy keverjük a fakanállal a tésztát. A sütőforma alját sütőpapírral kibéleljük, vékonyan kivajazzuk és rászórjuk a megtört
mandulát majd beleöntjük
a tésztát .Előmelegített gőzmentes
(!) sütőben 50 percig sütjük
180 fokon .A sütést követően célszerű még további 10 percet a kikapcsolt sütőben hagyni
a süteményt. Miután kivettük a sütőből egy tálra kiborítjuk a süteményt
a papírt lehúzzuk róla .Hurkapálcikával megszurkáljuk
( lehet evőpálcika is ha az
van kéznél )majd a lyukakba töltve meglocsoljuk a süteményt a citromos narancslével ügyelve , hogy
a lé befolyjon a lyukakba
a tészta beszívja magába.Porcukorral megszórva tálaljuk.Ötlet, adhatunk hozzá tejszínhabot is ,sőt
hársvirággal dúsított tejszínhabot!

Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
var linkwithin_site_id = 2505754;