Karácsonyi catering

  • 2023.12.20.
  • 7


Ne gondolj a senki ,hogy egy étteremből vagy rendezvényszervező cégtől fogok rendelni, lehet bizonyos helyzetekben ez is rendjén való lenne, talán most kényelmesebb, de nem erről van szó Én
sütök -főzök ,int minden évben. de az idén megint előre és szállítjuk a kész, félig kész dolgokat innen-oda.
Igen, volt már ilyen, ha nem is 100/% -ban pontos
a megnevezés, de mivel szinte utolsó pillanatban utazunk nagy
bevásárlásra már sem időm, sem kedvem nem lesz és az itteni konyhám jobban kézre is esik, így amit lehet előre elkészítek .

Nem szokványos
a
mi életünk, evvel a kétlakisággal ahogy én nevezem,
de nem vagyunk egyedül vele és egyre többen jönnek mennek
a világban, utaznak hozzánk hasonlóan
nemcsak
mi.
Az ünnepek táján ez még szembetűnőbb, bár
a többség
a rokonok a család miatt tér haza tehát
várják őket
és nem kell
hozni
a
kész
komplett, menüt mint nekem. –Volt
már- ilyen és az idén is ez lesz.

Pár éve hasonló szituációba kerültünk akkor, le is írtam
a tervet ám nem mutattam
meg, most kicsit leporolva

közreteszem
és persze
irány mutatónak használva e szerint készülök a közelgő
karácsonyra 2023-ben.Utaztunk,(Költözünk?) hét
éve
is, akkor szinte utolsó pillanatban

23. délután
-este. Valóban nem nyílt más lehetőség mint
mindent gondosan előkészítve
szállítani Az idén a tervek szerint , hamarabb, korábban tudunk indulni.
Maradt egy fél napom
felkészülni
felkészíteni a
magára hagyott budapesti
lakásunkat az ünnepre .....Most

a helyzet kicsit más, a lakás sem üres és csak mi szülők utazunk az egyetemista fiunkhoz aki
félévi hajtásban
a vizsgaidőszakban
nem
igazán veszi ki a részét
a karácsonyi előkészületekben
vagyis sokat változott a helyzet.


Tudtam, "retro" karácsony lesz

leporolva
a
"réges -régi" díszeket
amit
a karácsonyfára akasztunk,
emlékezünk..( Leginkább én....)Az idén
ismétlés azzal a
különbséggel
a Covidnak köszönhetően zsinórban
4.karácsonyunkat töltjük ott , tehát
az ünnepi
kellékek kicsit bővültek.Ami fix:
Hal
lesz most is 24.-n a szentesti asztalon
& bor és a
"százéves terítő".......Anyukám fehér selyem damasztja.
A szülői
étkészlet, immáron szülők nélkül,.. kicsit szomorú ...az élet megy tovább...visszük
a hagyományokat
tovább és idővel hozzáadjuk a magunkét.









Pár éve előre kellett elkészítenem amit csak lehet, majd csomagolni "szállítani". Ennek megfelelően túlnyomóan a hideg húsok, szószok szerepeltek a menüben. Vendégeket
is vártunk, hisz a karácsony
meghitt hangulatához ez nálunk
nagyon hozzátartozik
immár hagyomány s azon néhány év alatt amikor a távollétünk miatt nem találkoztunk, nagyon hiányzott. Aztán az elmúlt

időben a pandémia szintén átírta a szokásos forgatókönyvet, volt, hogy a szabadban
találkoztuk, adtuk át a
friss levegőn maszkban az ajándékokat, az idén ismét
a meleg szobában
a fenyőfa alatt tehetjük ugyanezt.







Napközben
mindig
jutott idő egy közös családi sétára, levegőzésre ezt az idén sem tervezzük másként .
Este pedig fűtött szobában
beszélgetés, társasjátékozás, fenyőillat és terített asztal... ideális nem?
A jó és pontos előkészítésnek köszönhetően
valóban nem sok háziasszonyi teendő várt rám a
ünnepek alatt,
terítésen, szervírozáson és mosogatáson kívül. Igaz
a szentestét leszámítva nem volt, meleg étel
kínálatban. Az idén
ismét
meleg ebéd lesz 25.-n és 26.-n is az biztos.Az ünnepeket
hosszas tervezgetés előzi meg

ez is hozzátartozik, persze nemcsak
ezt hívjuk ünnepre hangolódásnak.





Itt
a lista ami becsomagolásra várt:



Házi szaloncukor








Stollen
Nálunk a mandulás változat
a kedvelt az ünnepi reggelink része narancslekvárral finom gőzölgő teával.








Beigli
Pár nappal korábban is el lehet készíteni , sőt kell is
a praktikus időbeosztás miatt- Általában
a klasszikus
mákos és diós
beiglit sütöm , időnként gesztenyéset is de az nem mindenkinek ízlik, én viszont
szeretem.
A beigli recepten nem változtattam ott a
cukor mennyiség is
annyi ahogy a "nagykönyvben " le van írva. Pozsonyi tésztából készül forrázott mák és dió
tölteléket használok és nem szurkálom sütés előtt a beiglit .