Húsgombóc cukkini-paradicsom szószban

  • 2023.08.09.
  • 4

A napokban újra húsgombóc volt a menü, bár a hangsúly most nem is a gombócokon volt (bár lehetett volna), hanem inkább a szósszal variáltam. A múltkori spárgástól nagyban különbözött, sőt, a tavalyi olaszos ihletésűtől is igencsak eltért. Nem bántuk, ízlett, megtartjuk...Hozzávalók 4 személyre:1 fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma1 közepes cukkini3 fürtös paradicsom20 db zöld, mag nélküli olívabogyó1 ek kapribogyó50 dkg vegyes, darált hús1 ek piros paprika1 tk szárított, morzsolt majoránna1 ek dijoni mustár1 tojás3 ek zsemlemorzsa4 ek olívaolaj2 dl zöldség alaplé500 g passzírozott paradicsom250 g ricotta savósajt1 marék bazsalikomlevélsó, borsA hagymát és egy gerezd fokhagymát megpucolunk, apróra összevágunk. A maradék fokhagymát is lepucoljuk és vékonyan felszeleteljük. A cukkinit megmossuk, leszárítjuk, felkockázzuk. A paradicsomot hasonlóan kisebb kockákra vágjuk. Az olíva-, és
kapribogyót durvára aprítjuk.A fasírtot egy nagyobb edényben alaposan dolgozzuk össze a felaprózott fokhagymával, olíva-, és kapribogyóval, piros paprikával, majoránnával, mustárral, tojással és zsemlemorzsával. Ízesítsük sóval, borssal.Formázzunk kisebb gombóckákat belőle (egy gombóc kb. 30 g).2 ek olajat forrósítsunk fel egy nagyobb sütőedénybe és a gombócok minden oldalát süssük körbe, majd
tegyük félre egy külön tányérban.A maradék olajat (2 ek) forrósítsuk fel egy serpenyőben. A hagymát és a szeletelt fokhagymát , pároljuk meg. Adjuk hozzá a felkockázott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a zöldség alaplével és a passzírozott paradicsommal (dobhatunk hozzá néhány bazsalikom levelet is). Rottyantsunk rajta egyet és helyezzük a húsgombócokat is bele. Gyenge tűzön főzzük fedő alatt kb. 15 percig.Közben a ricottát tegyük egy tányérkába és szórjuk meg borssal.A kész szószos húsgombócokat a ricottával, bazsalikommal kínáljuk. (Lehet hozzá bagettet adni, amivel jól lehet a szószt tunkolni...)