Gombakrém

  • 2023.05.24.
  • 6


Hozzávalók 3 adaghoz:

250 g csiperkegomba
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csapott ek. zabpehelyliszt
150 ml tej (1,5%-os zsírtartalmú)
1 ek. olívaolaj vagy szarvasgombás olívaolaj
1 csipet só
zöldfűszerek, petrezselyemzöld

Elkészítés:

A gombát és a hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
A hagymát egy nagyobb serpenyőben kevés olajon kis lángon üvegesre pirítjuk, a végén a kinyomott fokhagymát is átfuttatjuk rajta.
Hozzáadjuk a gombát, fűszerezzük, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt párolódni hagyjuk.
Amikor a gomba megfonnyadt, levesszük a fedőt, elpárologtatjuk róla a vizet és meghintjük a zabpehelyliszttel.
Jól átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tejet és folyamatosan keverve besűrítjük.
Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről és hozzákeverünk egy kevés olívaolajat vagy szarvasgombás olívaolajat.
Teljes kiőrlésű pékáruval és nagy adag friss zöldséggel együtt tálaljuk.

Energia- és tápanyagtartalom egy adagban:

Energia: 126 kcal
Zsír: 8,1 g
Szénhidrát: 10,2 g
Fehérje: 5,1 g
Rost: 1,6 g