Máglyarakás

  • 2023.03.17.
  • 9

Kimaradt egy fél kalácsunk, már kicsit megszikkadt - miért ne csináljunk egy jó kis máglyarakást? Igazán egyszerű, nem kíván nagy tudományt, sem nagy nekikészülést, az eredmény pedig garantáltan sikert arat.

 Felmelegítünk fél liter tejet, elkeverve egy tojássárgájával, egy evőkanálnyi kristálycukorral, egy tasak vaníliás cukorral és egy kis reszelt citromhéjjal. Ráöntjük a felszeletelt szikkadt kalácsra. Picit állni hagyjuk, hadd szívja magába. Beáztatunk forró vízbe /esetleg rumba/ egy kevés mazsolát.

Közben meghámozunk két nagyobb almát és kisebb kockákra vágjuk. Egy kivajazott jénai tálba tesszük a kalács felét, erre kerül az alma, majd a mazsola. Befedjük a maradék kaláccsal, egy kis vajat forgácsolunk a tetejére és alufóliával lefedve a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 25 percre.

Közben felverjük a tojásfehérjét egy evőkanál cukorral - én három tojásfehérjét használtam, mert szeretjük a jó vastag habot a máglyarakás  tetején. Ráhalmozzuk a tészta tetejére és még 5 - 6 percre visszadugjuk a sütőbe.

 Gyönyörű halvány aranyszínű hab koronázza a máglyarakást.

 Langyosan tálaltam, ez a mennyiség öt személyre is bőven elegendő - meg is voltak elégedve vele.
Készülhet mazsola helyett darált dióval gazdagítva is - majd legközelebb.

Hozzávalók 5 főre:
egy fél több napos kalács /250 gramm/
Az öntethez: 1/2 liter tej, 1 tojás, 1 evőkanál kristálycukor, 1 tasak vaníliás cukor, egy citrom héja.
A tetejére: 3 tojásfehérje egy evőkanál cukorral felverve.



Címkék

Desszert