Nílusi sügérfilé

  • 2021.12.16.
  • 7

Az itthon kapható halak választékát mindig figyelemmel kísérem, így az utóbbi időben többször készítettem nílusi sügérfilét. 40-90 dekagrammos filékben kapható szép fehér húsú, abszolút szálkátlan hal, nagyon finom ízű vajban megsütve. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét - újítsunk, ne csak a megszokott halakat fogyasszuk.

Ez egy nagyobb, kb. 85 dekás halfilé volt, a felhasználás előtt egy jó órával kivettem a hűtőből.

 Kisebb szeletekre vágtam a könnyebb kezelhetőség miatt, besóztam, borsoztam és meghintettem friss citromlével.

 Amikor elérkezett a sütés ideje, vajat melegítettem egy löttyintésnyi olivaolajjal és óvatosan beleengedtem a halszeleteket. Körülbelül öt percig sütöttem az egyik oldalán, le is fedtem egy ideig, mivel vastagabb részek is voltak a halfilében. Utána óvatos fordítás egy nagy sütőlapáttal, hogy ne törjön el a kényes halhús és a másik oldalán is négy percet töltött a serpenyőben.

 Közben elektromos kuktámban megpároltam a rizset: az arborio rizs sóval, egy zellerlevéllel és negyed erőleveskockával ízesítve hét perc alatt elkészült. A madársalátához kevertem egy dresszinget: fokhagymás grillszószt, balzsamecetet, pici sót, porcukrot és extra szűz olivaolajat kevertem össze, kevés vízzel felhígítottam és az üde zöld levelekkel összeforgattam. Jól passzolt a sügér mellé.




Címkék

Hal Madársaláta