Juhász káposzta

  • 2022.08.22.
  • 7

Juhász káposzta.
Nagyon régen készítettem ezt az egyszerű, laktató egytálételt. Egyik öreg szakácskönyvemben találtam akkor és most ismét eszembe jutott, milyen finom volt.
Kevés hozzávalóból készül, kezdőknek is nagyon ajánlom kipróbálásra.
A borsikafű kiemeli az ízeket, ne hagyjuk el ebből az ételből.

Hozzávalók 3-4 személyre:
kisebb fej, (1 kg ) édes fehér káposzta, torzsa nélkül kb. 80 dkg,
35-40 dkg sertéslapocka apró kockákra vágva,
1 nagyobb fej vöröshagyma (10-12 dkg)
2-3 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál zsír,
só, őrölt tarka bors, 2 teáskanál pirospaprika,
1 teáskanál borsikafű (van ahol csomborként ismerik).

A zsírban az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Ekkor sózzuk, mert a hagyma így könnyen megpuhul, szétesik. Rátesszük a kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk és így pároljuk amíg a levét elfövi.
A zúzott fokhagymát és a pirospaprikát hozzáadjuk a húshoz, majd kevés, forró alaplével, vagy vízzel felengedjük.
A káposzta torzsáját kivágjuk és kis kockákra szeleteljük.
Rátesszük a húsra, bőven borsozzuk és borsika füvel (csomborral) megszórjuk.
Időnként megkeverjük, ha a káposzta kevés levet enged, akkor vízzel pótoljuk.
Ne legyen túl szaftos, inkább a hús és füszerek íze domináljon.
(A csombor kiváló a káposztás ételekhez.)