Csirkés, gombás rizottó

  • 2012.06.06.
  • 0

Egy újabb gyors, munka után is összedobható vacsora, amit szívesen ajánlok mindenkinek, aki szereti a rizst, a csirkemellet és a gombát. Az elkészítés szerintem nem tartott tovább 40 percnél, így aztán tényleg nem lehet kifogás, miért nem kerül meleg vacsora az asztalra.Hozzávalók (kb. 4 főre):30 dkg gomba (nekem most csiperke, de kinek mihez van szerencséje, nyilván vargányával már inkább "deluxe" jelzőt kap ez a fogás)1 kisebb egész csirkemell filékb. 25 dkg rizs1 közepes fej hagyma1 csokor petrezselyemalaplé2 gerezd fokhagyma2 ek tejföl2 ek zsiradékElkészítés közben minimális edényt kentem össze és a tennivalók is csupán az alábbiakból álltak:1. egy nagyobb serpenyőben felhevítettem a zsiradékot és megforgattam rajta az apróra vágott hagymát.2. Ezután rádobtam a felkockázott csirkemellet és pár perc alatt átforgattam, minden oldalról fehéredésig pirítottam a húsdarabokat.3. Hozzáadtam a húshoz a megtisztított, feldarabolt gombát. Sóztam, borsoztam, rányomtam a fokhagymát, majd pár percig pirítottam, végül hozzáadtam az apróra vágott petrezselymet.4. Ezt követően folyó víz alatt picit átmostam a rizst (sajnos most nem volt otthon a célnak leginkább megfelelő arborio típusú rizsem, csak sima). A húsos, gombás raguhoz kevertem, majd amikor a gomba leve már elfőtt, merőkanalanként elkezdtem hozzáadagolni az alaplevet. Mindig megvártam, míg a levet felszívja a rizs és ekkor pótoltam újra.5. Végül amikor az étel elkészült, sóval és borssal fűszereztem, amennyire a végeredmény kívánta, illetve vaj helyett most két nagy evőkanál tejföllel kevertem el.Igazán jól sikerült, krémes, tartalmas étel sikeredett belőle.