Padlizsános mindenes lepény

  • 2013.05.30.
  • 1

Gyorsan akkor itt a mai ebédünk, maradékokból. Az van a hátterében, hogy bizonyos hónapokban nagyjából 25-e körül bekattanok és kitalálom, hogy már ne menjünk boltba a hónapban, van annyi minden a spájzban/hűtőben, majd én megoldok mindent. A lelkesedés általában lankad, de nagyjából tartani szoktam magam és küzdök a végsőkig. Nem azért csinálom, mert nincs már zseton a zsákban (hah...), hanem mert szeretem a kihívásokat. Na jó, annyira nem szeretem a kihívásokat, de kreálok magamnak ilyeneket és akkor a végén büszke vagyok magamra.Az ilyen projektben az a szívás, hogy nincs egy disznóölésben utazó rokonunk, aki minden télen megtölti dugig a mélyhűtőt hússal, nagyon fagyasztgatni sem szoktunk semmit, így aztán jönnek a vega kaják, ami reggeli és vacsora esetén nyilván nem gond, de mondjuk ebédre jól jönne. És akkor itt jön a duplaszívás, mert ha nagyon könnyed az ebéd, akkor mindig úgy érzem, hogy kell még valami leves is, vagy desszert, és így ezek a napok konstans sütés-főzéssé válnak, alighogy túl vagyok a reggelin, már kezdődhet a minimum kétfogásos ebéd, aztán meg még ott a vacsora is. De aztán a vége mindig jó, mert rég a kamrában sunnyogó dolgok is eltűnnek végre és én is pöffeszkedhetek a szuper háziasszony szerepében. Szóval ez egy szuper egókaépítő prozsekt.Hozzávalók:1 adag leveles tészta1 nagyobb padlizsán1 db kaliforniai paprika2 fej vöröshagymasó, bors, olívaolaj100 g mozzarellabazsalikomlevelek1. A leveles tésztát - az éjszaka közepén lebotorkálva a hűtőhöz - este kivesszük a mélyhűtőből és kiolvasztjuk.2. Az ebéd elkövetésének napján a padlizsánt megmossuk, 1 cm-es szeletekre vágjuk és besózva állni hagyjuk 30 percig. Ha letelt az idő, leöblítjük és kicsit száradni hagyjuk.3. Sütőpapíros tepsire rakjuk a padlizsánszeleteket, sózzuk, borsozzuk és olívaolajjal locsoljuk meg és kb. 25 percig sütjük. Ha kész, kivesszük és kockákra vágjuk.4. Amíg a padlizsán sül, felkarikázzuk a vöröshagymákat és kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, majd otthagyjuk a serpenyőben és közepes lángon barnára karamellizáljuk. Beletelhet akár 20 perc is.5. Ha minden megvan, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a leveles tésztát és sütőpapíros tepsibe rakjuk. Elosztjuk rajta egyenletesen a karamellizált hagymát, rászórjuk a padlizsánkockákat, gyorsan felkockázzuk a kaliforniai paprikát és azt is rászórjuk, majd a végén a mozzarellát rátépkedjük.6. A széleket lekenhetjük tojással, de nem muszáj. 200 fokon 20 percig sütjük. Tálaláskor bazsalikomlevelekkel szórjuk meg.(jöhetne még rá paradicsom, olíva és sok minden más is, de most ezek voltak talonban.)