Mákos palacsinta

  • 2021.04.21.
  • 3

Újabb palacsinta. Pedig esküszöm, nem csak palacsintát és édességet eszünk. De az édeset mindig egyszerűbb fényképezni, nem ül az éhes család közben az asztalnál ????Hozzávalók (10 db. 26 cm-es):2 tojás (M-es, 90 g)csipetnyi só80 g tej60 g zabpehelyliszt100 g szénsavas víz60 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt100 g szénsavas víz
100 g tönköly finomliszt200 g szénsavas víz
6-8 g olajTöltelék:250 g forró tej125 g agavé/méz/porcukor/ egyéb250 g darált mák
1 kezeletlen citrom reszelt héjaA palacsinta hozzávalói esetében szándékos a sorrend és a felosztás. Ha ebben a sorrendben kerülnek a tálba az alapanyagok, akkor nem lesz csomós a tészta.Egy nagyobb tálban egy kézi habverővel dolgozok. Mérleg segítségével adagolom a hozzávalókat. A tojásokat kissé felverem, megy bele a só, a tej, a zabpehelyliszt, 100 g szénsavas víz, a teljes kiőrlésű liszt. Aztán újabb adag szénsavas víz, finomliszt, újra szénsavas víz és végül egy pici olaj.
Tapadásmentes serpenyőm van, további olajat én nem használtam.A forró serpenyőben megsütöm a palacsintákat. Bevallom én eleve dupla adagot sütök ???? a liszteket variálni szoktam. Ja és két serpenyőben sütöm egyszerre, sokkal gyorsabb. Érdemes 2 serpenyőt venni!
A töltelékhez a forró tejhez adom a mákot, agavé szirupot és a citromhéjat.A palacsintákat akár sárgabaracklekvárral is meg lehet kenni és úgy kerül rá a mákos töltelék, de csak mákosan is nagyon finom.