Csokis-mogyorós csigatorony naranccsal

  • 2021.02.24.
  • 9


Reggelire tökéletes választás ez a mogyorós- csokis csigatorony, ami jó sok kandírozott narancsot rejt magában. Előző este is elkészíthetjük, másnap is nagyon puha.Hozzávalók (egy kenyér/kalácssütő formába 12 darabhoz):180 g tej15 g élesztő150 g tönköly finomliszt150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt20 g porcukor1/4 tk. só1 nagy tojás75 g puha vajTöltelék:100 g olvasztott vaj100 g sötét nádcukor100 g durvára darált mogyoró1 kezeletlen/bio narancs reszelt héja1/4 narancs kifacsart leve1/4 tk. őrölt kardamom1/2 tk. őrölt fahéj150 g ét csokicsepp70 g kandírozott narancshéj1 marék durvára aprított mogyoró a tetejére, illetve 1 kis tojás+1 ek tejCukorszirup: 50 g víz+50 g sötét nádcukor+30 g juharszirupA tésztához az élesztőt a langyos tejben felfuttatom. Egy nagy tálba mérem a liszteket, porcukrot, sót. Hozzáadom a villával kissé felvert tojást, a kissé olvasztott vajat és végül az élesztős tejet is hozzáadom. A robotgépem dagasztókarjával néhány perc alatt egy puha bucit dagasztok belőle. Hűtőben (vagy amíg még hideg van kint) duplájára kelesztem.
Elkészítem a tölteléket: az olvasztott vajhoz adom a sötét nádcukrot, durvára darált mogyorót, narancshéjat, narancslevet, fűszereket.A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Ha megkelt a tészta, akkor két egyforma részre osztom. Előbb a felét nyújtom nagyobb téglalappá enyhén lisztezett felületen (kb.25*40 cm). A hideg tésztával könnyebb dolgozni, így a másik felét még hidegre teszem. A töltelék felét rákenem, megszórom a kandírozott narancshéj és csokicsepp felével. Szorosan feltekerem és 6 magasabb csigát vágok belőle. A sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megismétlem a maradék tésztával, az is tepsibe kerül. Picit kelesztem a csigákat (10-15 percet), megkenem a tojás+tej keverékkel, megszórom mogyoróval. Előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt készre sütöm. Megfőzöm a szirupot: a vizet, cukrot és juharszirupot összeforralom. Még melegen meglocsolom a sziruppal a csigákat.