Sós karamellel töltött csokigolyók

  • 2021.01.23.
  • 4

Mi készüljön a maradék piskótából? Piskótagolyó, amit ráadásul sós karamellel töltöttem. A fagyasztott sós karamell golyócskákat könnyű a süti közepére helyezni, mire fogyasztjuk viszont szépen kiolvadnak.Hozzávalók (22-24 darabhoz):350 g kakaós vajas piskóta morzsolva130-150 g házi sűrű baracklekvár30 g olvasztott vaj300 g
(Callebaut) étcsokoládédekoráláshoz ehető arany lapSós karamell töltelék: 100 g cukor+200 ml tejszín+1/2 tk. sóMaradék piskótából szokás sütinyalókát készíteni. Nekem tortasütésből
maradt, mert szeretem a torták tetejét egyenesre vágni. Bármilyen kakaós piskóta jó hozzá, nekem egy vajas kakaós piskóta a kedvencem tortában is (sokáig nagyon puha, "szaftos" a tortalap, meg sütigolyóhoz
is tökéletes, jól lehet morzsálni
(Receptet ITT, kimondottan ehhez 2 tojásos piskóta adag bőven elég)Sós karamell szószhoz: 100 g cukor
+ 200 ml forró tejszín+1/2 tk sóEgy nagy alapterületű lábosban közepes/magas lángon karamellizálom a cukrot. Közben mellette egy lábosban a tejszínt felforrósítom
(nem forralom). Leveszem a lángról a szépen megolvadt, aranybarna égetett cukrot és hozzáöntöm a tejszínt, majd hozzáadom a sót. Alacsony lángra teszem vissza és 10-15 percet sűrítem.Itt van egy videó is róla:https://www.youtube.com/watch?v=jIipbrKaGJg&feature=youtu.beA cukor és tejszín aránya lehet egy az egyhez is, de nekem az vált be, ha nagyjából dupla tejszín kerül a cukorhoz. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni.
A piskótagolyókhoz nem fogyott el ez a mennyiség, de kevesebbet kár csinálni.Folpack darabkákat készítek elő, azokba teszek fél kávéskanálnyi
karamell adagokat és a fagyasztóba teszem. Érdemes legalább 25 ilyen kis sós karamell batyut készíteni, ezek kerülnek a piskótagolyó közepébe. 1-2 óra alatt megfagynak.A golyókhoz a piskótatésztát morzsolom, hozzáadom a lekvárt és az olvasztott vajat. Egy jól gombocolható
masszát kell kapni, nem túl lágyat. aszerint érdemes a lekvár mennyiséget hozzáadni. 18-20 grammos adagokat mérek ki, még nem érdemes gombocólni, csak egy tálcára külön mérni, mert amikor a fagyasztott karamell kikerül a fagyasztóból gyorsan kell dolgozni. A golyók közepére teszem a fagyasztott karamellt és szép golyókat formázok. Hidegre teszem legalább fél órára a most már töltött piskótagolyókat. Megolvasztom a csokit és belemártom a golyókat. A csoki nem fogy el teljesen, de így kényelmes mártogatni. Hidegre teszem dermedni. Végül ehető arany lap darabkákkal dekorálom. A töltött piskótagolyók 2-3 napot szobahőmérsékleten is elállnak. Hűtőben 5-6 napig. Fogyasztás előtt néhány órával mindenképpen kerüljön szobahőmérsékletre, a csoki úgy a legfinomabb.