Makréla zöld fűszerekkel és egy különleges saláta

  • 2013.12.16.
  • 3

A füstölt makréla konzerv sokak kedvence. Bevallom nekem nem. Pont ezért gondoltam egy esélyt adni a friss makrélának. Azért így is kiéreztem a jellegzetes ízét, ami miatt valószínű a konzervet sem annyira szeretem. Frissen ropogósra sütve egy különleges édes-sós citrusos salátával tökéletes vacsora lett.
Hozzávalók (2 főre):2 kisebb megtisztított, friss makréla (kb. 200-300 g darabja)só, borsfriss rozmaring, kakukkfű, petrezselyemnéhány karika citromolívaolajA megtisztított halakat megmosom, szárazra törlöm. Megtömöm citromkarikával és zöld fűszerekkel (rozmaring, kakukkfű és petrezselyem). Fűszerezem (só, bors), meglocsolom olívaolajjal majd előmelegített 200 fokos sütőben ropogósra sütöm (a sütés közepén lentebb vettem a hőmérsékletet, de a végén vissza, hogy ropogósra süljön). Sütőtől függően 20-30 perc alatt megsül.
A salátába amint látjátok narancs, olajbogyó, retek és hagyma is van. Bár elsőre megkérdőjeleztem, hogy szeretni fogom-e a narancsot a hagymával. Hát igen jól csúszott! Lila hagymával az igazi!A saláta ötletét itt találtam. Hozzávalók szempontjából tartottam is az ott leírtakat, viszont az arányokon módosítottam.Hozzávalók (2 főre, a hal mellé nekünk elegendő volt):2 narancs filézve3 retek3 pogácsahagyma (1 közepes lila hagyma)15 szem fekete magozott olajbogyónéhány szem koriander és római kömény (összesen kb 1/4 kk.)csipetnyi paprika és cayenne borssóegy kevés frissen facsart citromléolívaolajnéhány szál menta és petrezselyem levelei apróra vágvaA narancsokat filézzük. Például ebben a videóban jól látni hogyan. Bár én a meghámozás lépést ki szoktam hagyni, a két vége levágása után egyből késsel vágom. Elég pazarlós módszer, de a salátába így lesz az igazi. A maradékot meg lehet ám enni magában :) Filézés után én minden szeletet ketté vágok.A retek tisztítása, hártyavékonyra vágása következik. Utána a hagymákat is megtisztítom, meghámozom és vékonyra szeletelem.A zöld fűszereket (menta és petrezselyem) megmosom, megszárítom és apróra vágom.A koriandert és római köményt száraz serpenyőben megpirítom (lehet mikróban is), majd mozsárban megtöröm.Egy kisebb tálban összekeverem a filézett, feldarabolt narancsot, retek szeleteket, hagymát, olajbogyót. Hozzáadom a koriandert, római köményt, fűszer paprikát, cayenne borst és picit megsózom. Beleszórom az aprított mentát és petrezselymet, meglocsolom a citromlével és olívaolajjal. Hagyom egy keveset, hogy az ízek összeérjenek. A sült makrélával tálalom, de tökéletes magában is.