Csokis-mascarponés ünnepi torta

  • 2015.07.29.
  • 3

Nagyobb ünnepekre, alkalmakra ajánlom ezt a tortát, mert nagyon mutatós és amellett igazán finom. Háromféle krémmel készül, ezért kissé munkaigényes, de megéri a fáradtságot.Hozzávalók:6 tojás6 ek.cukor4 ek. liszt2 ek. kakaóporpici sütőporElső krém:5 dkg margarin5 dkg liszt1,5 dl tejporcukorvaníliaaroma20 dkg margarin vagy vaj2. krém:20 dkg szerecsen étcsokoládé1 dl tejszín1 ek vaj3. krém:25 dkg mascarpone krémsajt5 dl habtejszín1 doboz cukrozott, kandírozott citromhéj (kockázott)kakaóporporcukor ízlés szerintElkészítés:A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, majd a fehérjét is verd kemény habbá. A sárga krémbe szitáld bele az összekevert lisztet, sótőport és a kakaót a felvert habbal felváltva. Ezt a műveletet már ne a robotgéppel végezd,, hanem fakanállal vagy hablapáttal.Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, majd öntsd bele a masszát. Előmelegített sütőben (kb 180 fokos) süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd, majd tedd félre.Az első krémhez kis lábosban hevítsd fel a vajat, szórd rá a lisztet, majd rövid pirítás öntsd fel a felmelegített tejjel. Folytonos keverés mellett sűrítsd be, majd tedd hozzá a porcukrot.Kihűlés után apránként keverd hozzá a margarint és az aromát, majd verd habosra a krémet. Ha szükséges, cukorral még ízesítheted.A második
krémhez melegítsd fel a tejszínt, tördeld bele a csokoládét és nem túl erős hőfokon kevergetve olvaszd fel teljesen, majd keverd hozzá a vajat. Forralni nem kell, mert a csokoládé megég.A harmadik krémhez verd keményre a tejszínt, a végén keverd bele a cukrot, majd nagyon óvatosan a mascarpone sajtot is, de ezzel már csak nagyon rövid ideig keverd.A kihűlt tortalapot vágd két lappá, majd az egyik lapot tedd vissza a tortaformába. Kend rá a vaníliás krémet, majd helyezd rá a másik lapot és kissé nyomkodd le. Erre kerül a csokoládés krém, amit szórj meg a citrus keverék felével. Halmozd rá a tejszínes krémet, de ebből tegyél annyit félre, amit majd díszítésül használni fogsz, ebből a torta oldalára is jusson és a tetejére. Csatold le a tortaforma karikáját, majd kend be vékonyan a torta oldalát és a tetejét a a habos krémmel. A süti tetejét nagyon vékonyan hintsd meg kakaóporral, majd tetszés szerint díszítsd a maradék krémmel és szórd meg a citrus kockákkal.Könnyebben szeletelhető, ha néhány órát hűtőben tartod.