Cukkinis fokhagymás tészta

  • 2013.09.21.
  • 0

Ó nem! A cukkinit nem bírom megunni. Az idei év slágere a konyhámban. S ha végiglapozod bejegyzéseimet rájössz, hogy tényleg változatosan felhasználtam az elmúlt egy évben. Muffin, saláta, ragu, zöldturmix, krémleves, rizottó, pástétom, fasírt, most pedig jó sok fokhagymával megspékelve tészta készült cukkinivel. Fagyónkban is ott hűsölnek ilyen-olyan formában a télre eltett egyedek. Következzen akkor most egy jó kis tészta, amit félig-meddig koppintottam, mivel másnál ettem már valami hasonlót. De hát nem tudtam ugyanazt reprodukálni, amit nem is bánok, mert így ismét egy újítással gazdagodott blogom és recepttáram.

A recept:
Hozzávalók:

3-4 cukkini
(olíva) olaj

1 nagyobb fej fokhagyma összes gerezdje
1/2 kg durumtészta
víz
esetleg sörélesztő pehely

 

Elkészítés:
A cukkinit megmossuk és lereszeljük. Én uborkareszelőt használtam, de nagyobb lyukú sajt- vagy almareszelővel csíkokra is lehet. Besózzuk. Közben feltesszük a vizet forrni a tésztához.
A besózott cukkinihez egy kevés olívaolajat adunk és jól átkeverjük. Lehet más olaj is, de finomabb ízt ad az olíva. A megpucolt, apróra vágott fokhagymákat is hozzákeverjük.
Tűzálló edényben (pl. jénai tál) letakarva a sütőben úgy 20-25 perc alatt összeérleljük az ízeket, megpuhítjuk a nyers cukkinit. Az utolsó 10 percben levesszük a jénai tál tetejét, anélkül sütjük tovább a cukkinit.
Míg a cukkini készül a sütőben, megfőzzük a tésztát sós vízben al-dentére.
Miután a tészta megfőtt és átszűrtük, hideg vízzel kicsit átöblítettük, a megpárolódott cukkinit egyszerűen csak a tésztához keverjük.
Tálaláskor tehetünk rá sörélesztő-pelyhet. Olyan, mintha parmezánnal szórtuk volna meg, de ez legalább tartalmaz B12 vitamint. Arról már nem készült kép, hogy megszórtam és így fogyasztottuk.
UI: Mivel volt otthon még két kisebb csillagtököm, így én ezt is hozzáreszeltem a cukkinihez, ez látható a képeken is.
Olcsó, egyszerű étel. Amit végül is cukkini, fokhagyma, tészta hármasból minden háziasszony, vagy konyhában kicsit jártasabb férfi elkészíthet magának vagy a családnak. :)