Töltött csillagtök

  • 2013.09.20.
  • 7

Biztos vagyok benne, hogy az emberek azon töredékére, akik a csillagtököt töltve is elkészítik, igaz az a mondás, ahány ház, annyi szokás. Gondolom, húsevő embertársaim nagy része jó szaftos, darált húsos töltelékkel és sajttal készíti. Mivel azonban mi nem kívánjuk az ilyen szaftos ételeket, eszemben sem volt szójagranulátummal vagy pl. lencsével, esetleg valami más nehezebb növényi eredetű dologgal megtölteni. Nyári meleg volt, amikor készültek ezek a finomságok, akkor főtt ételt is alig kívánt az ember. (Bárcsak most is olyan jó meleg lenne!)
 
A recept:

 



Hozzávalók:
6 zsenge csillagtök
6 paprika (vegyesen kápia és tv paprika)
napraforgó
víz
ételízesítő

 
Elkészítés:
A csillagtököket kívülről jó alaposan megmossuk. Kalapokat vágunk mindegyik tetejéről, az alsó részét pedig kikanalazzuk úgy, hogy lehetőleg ne szakadjon át a héja, némi "húsa" maradjon a patiszonnak. Az így elkészült csillagtökök belsejét sóval enyhén bedörzsöljük és nyílással lefelé tálcára helyezzük. Kevés levet engedni fog.
A paprikákat csíkokra vágjuk. Kevés vízen vagy olajon enyhén megpároljuk őket. (Ne legyen lecsós állaga!)
A kikanalazott patiszonok belső húsát feldaraboljuk és szintén vízen vagy kevés olajon kicsit megpároljuk. (Én a magokat is hozzátettem, mert zsengébb egyedek voltak. Epebetegeknek ezt nem ajánlom, valamint így ősszel már nehéz ilyen zsengébb darabokhoz jutni.)
A megpárolt paprikát és tököt egy tálban összekeverjük, ételízesítővel meghintjük, szórunk bele egy kevés napraforgót és ezzel a töltelékkel töltjük meg a csillagtököket.
Egy tepsibe állítjuk mind a hat megtöltött tököcskét. Kalapjukat rátesszük. A tepsibe öntünk kb. 2 dl vizet, s az egészet alufóliával letakarva kezdjük el sütni. Kb. 20 perc után a fóliát levesszük és még 10 percet fólia nélkül sütjük.
Mi nem ettünk hozzá igazából semmi köretet. Teljesen jó volt így magában a nyári melegben. Fogyókúrázóknak is így ajánlom. Laktat, de mégsem hizlal, hiszen a csillagtök energia és szénhidrát tartalma meglehetősen csekély. Könnyen emészthetőségéhez hozzájárul, hogy rosttartalma is alacsony. Ma bizonyára a töltelékhez rizst vagy más gabonát is főznék, mivel sokkal hidegebb idők járnak errefelé....