Csőben sült darált húsos-túrós palacsinta - VKF!57.

  • 2013.06.17.
  • 0

57. VKF! forduló, a héten jöhetnek a jobbnál jobb palacsintareceptek Amihoz, hogy csokorba szedhesse őket! Viszonylag ritkán sütök palacsintát, akkor is keveset, 10-12 darabot, és mindig hüledezve hallgatom a kolléganőimet, akik van, hogy akár 1 kg lisztből is nekiállnak, egyszerre három serpenyő a tűzön, és sülnek a palacsinták szépen sorban, akár százas nagyságrendben is :-)Most kifejezetten a játékra választottam ki egy receptet, nagyon finom, s nem macerásabb elkészíteni, mint pl. egy hortobágyi palacsintát.A tölteléke túrós-zöldfűszeres darált hús, a betöltött palacsinták nyakonöntve fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal - nagyon tetszett!Csőben sült darált húsos-túrós palacsintaHozzávalók:A tésztához, kb. 12-14 darabhoz:2 tojás20 dkg liszt2 dl tej3,5 dl szódavíz/buborékos ásványvíz1 csapott mk. só1 ek. olaj A töltelékhez:30-40 dkg darált hús25 dkg túró1 közepes fej vöröshagyma1 gerezd zúzott fokhagyma1/2 TV paprika apróra vágva10 dkg krémsajt/zsíros tejföl só, borstetszés szerint zöldfűszerek, nálam most bazsalikom, borsikafű és majorannaA tetejére:4 dl tejföl1 tojás2 gerezd fokhagymasó, bors10-15 dkg reszelt sajtA palacsintatészta hozzávalóit ovális habverővel simára keverjük, majd félretesszük pihenni min. 30 percre.Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a paprikával és a fokhagymával együtt kevés olajon puhára pároljuk. Rádobjuk a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd hagyjuk, hogy a keletkező levét elfője. Ízesítjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, egyet kavarunk rajta, majd lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a túrót, a krémsajtot/tejfölt. Sóval, borssal ízesítjük, s hagyjuk langyosra hűlni.A palacsintákat kisütjük.Megtöltjük 1-1 nagyobb evőkanálnyi töltelékkel, és négyzet alakúra hajtogatjuk. Egy tűzálló tálba tesszük őket, mehet két sorban is egymás fölé.A tejfölt elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, bevonjuk vele a palacsintákat.
Tetejét meghintjük reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.Felszeletelve tálaljuk.Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. május