Édesburgonyás-kakukkfüves krumplifőzelék

  • 2013.05.27.
  • 5

Kicsit izgultam, amikor ezt a krumplifőzeléket tálaltam, hisz csak annyit mondtam előre, hogy krumplifőzelék lesz az ebéd - ami általában a klasszikus tejfölös-babérleveles ízvilágot szokta jelenteni.Most egész mást próbáltam ki: került bele vöröshagyma, fokhagyma, édesburgonya és kakukkfű, és a kísérlet egyöntetű sikert aratott!Tegyetek egy próbát, ha kaptok édesburgonyát!Érdemes :-)Édesburgonyás-kakukkfüves krumplifőzelékHozzávalók:1 fej vöröshagyma1 kg krumpli2-3 közepes darab édesburgonya3 gerezd fokhagyma3 dl tejfölsó, bors1-2 mk. szárított kakukkfűA vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, kevés olajon puhára pároljuk.A kétfajta burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, a párolt hagymához keverjük, s felöntjük annyi vízzel, ami még éppen nem lepi el.Sózzuk, pici borssal ízesítjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet, és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzzük.Ekkor kivesszük a főzelék kb. egynegyed részét főzőlével együtt egy tálba, botmixerrel krémesre zúzzuk, összekeverjük a tejföllel, s még egyszer átkeverjük botmixerrel, hogy egynemű masszát kapjunk - ez lesz a főzelék "habarása".Az így kapott tejfölös keveréket a lábasban lévő főzelékhez öntjük, elkeverjük, 1-2 perc alatt összeforraljuk.Kóstoljuk, ha kell, korrigáljuk az ízeket.
Az édesburgonya miatt (értelemszerűen) édeskéssé válik, s nem hasonlít a hagyományos krumplifőzelékhez - de isteni finom.Tetszőleges körettel tálaljuk.