Citromos fehérbableves csülökkel

  • 2023.10.14.
  • 2






Tudom, tudom, már-már istenkáromlás másféleképpen elkészíteni a bablevest, mint ahogy megszoktuk.



De úgy gondolom, hogy a mi nehéz, rántásos, gazdag bablevesünk egy könnyed, tiszta ízű alternatívája ez a leves. Tartalmas, mégis könnyedebb.



Szerintem néha készülhet a megszokottól eltérő változat is. A lényeg, hogy ne azt várjuk tőle, mint a hagyományostól.







Hozzávalók: 1 kisebb csülök (friss, nem füstölt)



20 dkg száraz fehérbab



só, bors



1 hagyma



4 cikk fokhagyma



2 babérlevél



oregánó



késhegynyi őrölt kömény



petrezselyemzöld



1 citrom leve







Együnk babot:



1.https://tetovainyenc.ro/2021/11/10/karajszeletek-babos-zoldsegagyon/



2. https://tetovainyenc.ro/2020/10/15/mexikoi-babsalata/



3. https://tetovainyenc.ro/2020/03/25/babkremleves/







Elkészítése




Az előző este beáztatott babot leöblítjük, majd a csülökkel együtt feltesszük főni.



Sózzuk, borsozzuk. Később hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a petrezselyemzöld kivételével a fűszereket. Készre főzzük.



A húst kiemeljük a levesből, leszedjük a csontról, daraboljuk és visszatesszük a levesbe.



Citromlével, friss petrezselyemzölddel ízesítve tálaljuk.




Tipp: fontos, hogy lassan főzzük és a kellő időben lekapcsoljuk a hőt, hogy a babszemek ne menjenek szét.




A Citromos fehérbableves csülökkel bejegyzés először Tétova ínyenc-én jelent meg.