Sertésszűz szilvaszósszal, kürtőskaláccsal
- 2022.11.26.
- 0
Hú, ezt a receptet a tavalyi szezonban is elfelejtettem megosztani, s most is majdnem elkéstem.
Pedig elegáns, nem is nehéz, kicsit talán meghökkentő.
A szovátai Kicsi gombában ettem először kürtőskalács-hús párosítást. Elsőre meghökkentő volt, de tetszett.
Én is megalkottam a saját változatomat. Ha már le is késtük a szilvaszezont, szilvalekvárral is kitűnő lesz. Vizet és fűszereket adjunk hozzá és forralljuk be. De más gyümölcsszósszal, vagy fagyasztott szilvával is jó.
Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz
só, bors
3 evőkanál disznózsír
1 hagyma
3 cikk fokhagyma
A fűszeres szilvaszószhoz: 60 dkg szilva
1 ág rozmaring
3 evőkanál nádcukor
1 fahéjrúd
4 szegfűszeg
10 szem rózsabors
A tálaláshoz: ½ kürtőskalács
Ha a sertlsszűz a kedvenced:
Szűzérmék őszi zöldségekkel, hurutos tejföllelVietnámi saláta sertésszűzzel, pomelo-valSertésszűz bacon-ben, szilvachutney-val
Elkészítése
A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk. Forró zsiradékon minden oldalát körbepirítjuk. Áttesszük egy sütőedénybe a zsiradékkal együtt. Hozzáadjuk a cikkekre vágott hagymát és a fokhagymát.Kb. 20 perc alatt készre sütjük. kb. 10 percig pihentetjük. Közeben a szilvát kimagozzuk. Hozzáadjuk a fűszereket és a nádcukrot. Lassú tűzön addig pároljuk, amíg a levét elfövi. A sertésszüzet felszeleteljük, a szilvaszósszal és a kürtőskaláccsal tálaljuk.
A Sertésszűz szilvaszósszal, kürtőskaláccsal bejegyzés először Tétova ínyenc-én jelent meg.