Sütőtökös muffin

  • 2014.10.17.
  • 1

Láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.(Kosztolányi Dezső)Megsütöttem az idei ősz első sütőtökét de jócskán maradt belőle, mert szép nagy darab volt és nem volt igazán édes. Ez a muffin viszont az egyik legjobb lett, amit valaha készítettem-ettem. Köszönetem a receptért.Hozzávalók 12 darabhoz:15 dkg liszt,25 dkg sütőtökpüré (sült sütőtökhús),6 dkg sötétbarna nádcukor,1/2 mokkáskanál só,1 púpos teáskanál sütőpor,1 tojás,1 tubus cukrozott sűrített tej (170 gr.), 6 dkg olvasztott vaj (+ egy kevés a forma kikenéséhez),5 dkg durvára őrölt vagy vágott dió,5 dkg mazsola,ízlés szerint fűszerek: fahéj, szerecsndió, vanília, őrült gyömbér, stb... (az enyémben 4 csepp narancs illóolaj van és 1 csapott teáskanálnyi őrölt fahéj és vaníliamagok)A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A kis muffinpapírkákat kikentem vékonyan vajjal. (Én ki szoktam, így nem ragad tuti a sütire.)Egy nagy tálban összekevertem a szárazanyagokat (a dióból keveset hagytam a tetejére), egy kissebben a sütőtökpürét, sűrített tejet, tojást, olvasztott vajat és barnacukrot, majd ezt a keveréket hozzákevertem a szárazakhoz. Kanállal a papírokba adagoltam, a tetejüket a félretett dióval megszórtam és 20-25 percig sütöttem.Az eredeti recepthez van krém is a tetejére, de nekem egyáltalán nem hiányzott rá. Tökéletes így önmagában. Inkább, ha valamit még kínálnék hozzá, az egy gombóc vaníliafagyi lenne.