Rögtön puha mézeskalács

  • 2012.12.27.
  • 4

Na, vajon melyik osztálynak vagyok az osztályfőnöke? :)Eddig ez a legjobb mézeskalács recept, amivel találkoztam.Rögtön puha mézeskalácsHozzávalók:50 g vaj vagy Rama60 g barnacukor /lehet fehér kristálycukor is/ 125 g méz250 g finomliszt1 tasak sütőpor1/2 tk szódabikarbónaFél zacskó mézessütemény fűszerkeverék1 teáskanál fahéj1 citrom héja reszelve1 narancs héja reszelve1 tojás
A díszítéshez:
120 g porcukor
1 tojás fehérje
Elkészítés:Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot - egyszerre az összetevőket - , majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.5-12 órára hidegre tesszük.Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.200 °C -ra előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük. Vigyázzunk, mert pillanatok alatt megég és keserű lesz.Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.