Lecsóval töltött padlizsán

  • 2015.07.09.
  • 0

A lecsónak minden verziója imádni való, én speciel a rizses lecsót nyomom leginkább. Ez most itt ennek egy felturbózott változata, ahol még pluszban jó sok sült padlizsán kerül bele a rendszerbe. Ráadásul az egész nagyon pofássá és könnyen adagolhatóvá válik annak köszönhetően, hogy ezt a padlizsános-rizses lecsót visszatöltjük a padlizsánok héjába, a tetejére pedig ropogós sajtos morzsát sütünk. Tessék tesztelni!

 
Hozzávalók 4 személy részére:
 4 db közepes padlizsán (összesen kb. 80-90 dkg)
50 dkg paradicsom
40 dkg tv paprika
1 db csípős zöldpaprika
2 közepes fej vöröshagyma
70 g rizs
1,5 dl viz
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított majoranna
1 csapott mokkáskanál őrölt kömény
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál Worchestershire szósz (elhagyható)
Só, bors
4 dkg zsemlemorzsa
4 dkg reszelt sajt
 
A megmosott padlizsánokat a szárukkal együtt hosszában félbevágjuk és a húsukat óvatosan bevagdossuk úgy, hogy a héjat ne sértsük meg.
A padlizsánokat a beirdalt felükkel felfelé tepsibe dobjuk, meglocsoljuk étolajjal és megsózzuk. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a rizses lecsót. Egy felhevített serpenyőbe 4 evőkanál étolajat locsolunk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, majd a kis kockára vágott paprikákat.
Kockára vágjuk a paradicsomot, ezt is a serpenyőbe dobjuk és sóval, borssal, vékony szeletekre vágott fokhagymával, őrölt köménymaggal, majorannával, pirospaprikával és egy kis Worchestershire szósszal ízesítjük.
Hozzáadjuk a rizst és felöntjük egy kevés vízzel. Időnként átkeverve alacsony lángon addig pároljuk az egészet, míg a rizsszemek puhulni kezdenek, de még van egy kis tartásuk, "al denték". Megkóstoljuk, állítunk a fűszerezésen, ha szükséges.
Közben a sütőből kiszedett és kicsit hűlni hagyott padlizsánok húsát egy kanállal kikaparjuk, vigyázva arra, hogy a héjuk ne sérüljön meg. A kikapart padlizsánhúst a lecsóhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
A padlizsánhéjakat visszatesszük a tepsibe, és mindegyiket alaposan megtöltjük a padlizsános-rizses lecsóval. Azért, hogy szép fazonjuk legyen, kicsit megnyomkodva formázhatjuk is őket.
A megtöltött padlizsánok tetejét megszórjuk reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékével, majd grill fokozaton az egészet addig sütjük, míg a morzsa szépen rápirul. Mint a legtöbb padlizsános étel, ez is nagyon finom langyosan, nem kell feltétlen forrónak lennie!