"Csíkos lekvár" - sárgabarack málna dzsem

  • 2021.07.14.
  • 7


Idáig egész jól megálltam, hogy befőzzek. Minden évben eldöntöm, hogy na aztán idén már tényleg nem! De egyszerűen nem tudok sokszor ellenállni, szembejön egy-egy érdekes recept és azt egyszerűen MUSZÁJ elkészíteni. Na meg a sárgabaracklekvárt minden évben, hiszen abból nem lehet eleget. Az eperlekváros vajas kalácsnak végképp nem lehet ellenállni... A sárgahúsú őszibaracknak szintén. ismerős? :) A gyümölcsnek viszont most olyan ára van, hogy egyszerűen megfizethetetlen! Így a felsoroltak idén mind elmaradtak. Kivéve ezt! :) Bár 1-1 kiló gyümölcsből csináltam, így sem olcsó sajnos elkészíteni...1 kg sárgabarackot kimagoztam, apróra kockáztam. Felét botmixerrel pürésítettem. Az összes gyümölcsöt összekevertem 40 dkg cukorral, fél cs. pektinnel (10g). Nagy lángon felforraltam, picit lejjebb vettem a lángot, majd állandóan kevergetve még 5 percig főztem. A végén belekevertem 1 tk citromsavat és egy csipet Nátrium-benzoátot.
A málna ugyanúgy készült, mint a barack, annyival felturbózva, hogy fél üveg vaníliakivonatot is adtam hozzá.Ahogy elkészült a barack, azonnal félig megtöltöttem az előkészített üvegeket és bén hagytam őket, amíg elkészült a málnás réteg.Ezt óvatosan a barack tetejére kanalaztam és most szépen kihűlnek. :)