Klasszikusok felrázva 1.

  • 2013.11.15.
  • 5

A brassói aprópecsenyét
sokan készítik és sokféle módon.... és természetesen mindenki meg esküszik arra, hogy az övé az igazi.Paprikával, majoránnával, borsóval vagy nélküle, kockára vagy csíkokra vágva, burgonyával összekeverve vagy csak rátálalva; és folytathatnám még a sort, a sok igazi, eredeti készítési móddal, amit most inkább kihagynák. (Jut eszembe, olyan emberrel is találkoztam, aki egy picike Piros Aranyra esküdött.)A húst illetőleg, az éttermekben és rengeteg recepttúrában szűzpecsenyéből készül ez a pompás étel, én mégis azt mondom (persze ez mindenkinek a saját döntése), hogy jobb ide a szaftosabb, olcsóbb hús is; de találkozhatunk szárnyasból készült brassóival is.


BRASSÓI APRÓPECSENYE, ÚJRAGONDOLVAHozzávalók:70 dkg sertéslapocka80 dkg burgonya1 dob. zöldborsó konz. (400g.)2 fej vöröshagyma4 ger. fokhagyma1,5 dl fehérbor 10 dkg kenyérszalonna10 dkg csemegeuborka (3-4db)fűszerpaprika
majoránnabors, sózsírA szalonnát felcsíkozzuk, az egyik fej hagymát félkarikára vágjuk és egy kevéske zsíron, együtt üvegesre pirítjuk.
A húst is felcsíkozzuk, majd rádobjuk a szalonnás-hagymás alapra; ha a hús már kifehéredett meghintjük egy teáskanál fűszerpaprikával, elkavarjuk és felöntjük a borral, sóval, borssal, majoránnával valamint kettő gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Jól kiforraljuk és víz hozzáadásával puhára főzzük
(mint a pörköltet), ügyelve arra, hogy ne legyen „túlságosan” szaftos.A burgonyát cikkekre vágva, megfőzzük.
Egy nagyobb serpenyőben, (lábosban) zsírt forrósítunk és a burgonyát elkezdjük pirítani.