Tandoori csirke menü

  • 2014.03.19.
  • 0

Úgysem nyugszom, amíg mindenkivel meg nem szerettetem a tandoori csirkét. JBiztos vagyok benne, hogy simulékony az íz világa, annak ellenére, hogy igazi fűszer kavalkád, hogyha az én válogatós kisfiamnak az első 3 kedvenc ételében benne van. Mostanában kétféle csirkerésszel, csirkemell filével és bőrös felsőcombbal készítem. A comb természetesen magamnak, a mell a fiúknak készül. Uborkás raita mindenképpen készül nálunk mellé, most naan kenyér helyett egyszerű búza lepénykenyér kísérte, amit grillen átpirítottam egészen ropogósra. Hozzávalók 4 adaghoz:50 dkg csirke felsőcomb (4-5 db)40 dkg csirkemell filéElső pác:6 nagy gerezd fokhagymahüvelykujjnyi friss gyömbér1 mokkáskanál őrölt chili½ citrom vagy lime leve½ teáskanál sóMásodik pác:2 dl görög joghurt1 ½
evőkanál tandoori masala fűszerkeverék1 evőkanál olívaolaj½ teáskanál só



































4 dkg vaj3 dl uborkás raita (1 nagy kígyóuborka hámozva, megreszelve és kinyomkodva, 2 dl görög joghurt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál római kömény szárazon pirítva és összetörve, 1 evőkanál olaj, só)6-8 búzalepény vagy naan kenyérA csirkemellet kicsit vastagabb és szélesebb csíkokra vágtam, mert így szaftosabb marad, mintha nagyon elapróznánk. Csirkecombból viszont a kisebb, csinosabb darabok az ízletesebbek. űÖsszekevertem az első pácot és alaposan elkevertem benne a csirke darabokat. 20 percig hagytam pácolódni. Nem érdemes tovább pácolni az első pácban, mert a citrom „megfőzi”. A legjobb gyors pác alapanyag a citromlé. Gyorsan, mélyre juttatja az ízeket. 20 perc után pedig beletettem az előpácolt csirkét a joghurtos pácba és alaposan átkevertem. 1-2 órán át érdemes pácolni benne a csirkét. A csirkemell darabokat nyársra húztam. Kivajazott cserépbe rendeztem a csirkecombokat és a csirkenyársakat és betoltam a 220 C fokra előmelegített sütőbe. 20 perc múlva meglocsoltam az olvasztott vajjal. Még 10-15 percig sütöttem 220 C fokon, amíg belül omlósra, kívül sötétpirosra sül.
A pirított lepényekkel és uborkás raitaval tálaltam. Mindig gyúrok egy kis maradékra, mert újramelegítve is nagyon finom! J