Kovászos uborka télire

  • 2013.05.11.
  • 7

Anyukám hosszú évek óta készít kovászos uborkát télire is.Ez volt az utolsó üveg a tavalyiból.A módszer pofonegyszerű,de azért kap külön bejegyzést,mert "új városom" tájékán senki sem ismeri.Ha valaki kételkedne ,teljesen ugyanolyan ízű mint a friss esküszöm:)A tavalyelőtti utolsó üvegét
június 16-án ettük meg a Mátéék osztálykirándulásán és nagy sikert aratott!Először nem hitték,majd mindenkinek recept kellett:)Hozzávalók egy 5 literes üveghez:-3 kg uborka(én ehhez is a kicsit szeretem)-kapor-3-4 gerezd fokhagyma-1 marék sóAz uborkát megmosom,levágom a két csücskét ,majd mindkét végén kereszt alakba bevágom.Az üveg aljára kaprot teszek és a fokhagyma felszeletelt 1/3-át.Szépen elrendezem az uborkákat.A tetejére is teszek kaprot,beledobom a maradék fokhagymát,a sót és felöntöm vízzel.Ha olyan kedvem van teszek rá kenyeret,ha olyan akkor nem:)Napos helyre teszem.Ha nagyon meleg van 2 nap is elég neki,ha nem akkor 3-4.Tapasztalatom szerint ha hűvös borongós idő van ne készítsünk,mert csak megpuhul az uborka.Ha időközben romlik el az idő,inkább vigyük be legalább éjszakára így nem hűl ki a leve és folyamatos az érés.Ha megérett,leszűröm,felforralom a levét!,teszek bele 1/2 mokkáskanál nátriumot és hagyom kihűlni.Az uborkát visszateszem az üvegbe és a kihűlt levet ráöntöm.Az üveg tetejét rácsavarom és mehet a kamrába.A fotót nemsokára lecserélem,mert ez
nem egy "csúcs":)