Sóskafőzelék bundás zsemlével

  • 2021.05.25.
  • 5

Szerintem a sóska és a spenót egy örök megosztó étel lesz: aki szereti, az nagyon szereti, aki viszont nem, azt nem lehet rávenni arra se, hogy megkóstolja, legalábbis nekem ez a tapasztalatom. A mi családunkban sűrűbben készült a jó fokhagymás, tejszínes spenót főzelék, de időnként előkerült az édes sóskaszósz is. Mikor férjhez mentem ez volt az egyik étel, amit mindig Férjem készített el és ez azóta se változott a múlt hétvégéig, amikor sikerült friss sóskát szereznem (eddig mindig mirelitet vettünk), ennek viszont így én álltam neki. A kertben már többször próbálkoztunk ültetni, de valahogy sose akar kibújni, de jövőre állítólag kaphatok tuti biztos forrásból magot, így remélem jövő nyáron már a saját sóskánkat ehetjük.
Vannak fix főzelék-feltét párosítások amiken nem változtathatok a család kérésére, ezért eszünk a zöldborsó főzelékhez mindig fasírtot, a krumplifőzelékhez egybe fasírtot, a babfőzelékhez pörköltet és a sóskához bundás kenyeret. Éppen ezért hétvégén is ezt készítettem, csak a sütőben sült verzióját, ami ugyanolyan finom volt, de cserébe nem kellett fél órát a tűzhely mellett állnom és nem terítette be az egész lakást az olaj szag sem.
Hozzávalók 4-6 személyre:1 kg friss sóskalevél2 dl tejföl3 ek. liszt2 dl víz1 tk. só8 ek. cukorbundás zsemléhez:5 szikkadt zsemle5 tojás3 ek. tejföl6 dkg reszelt sajtsóElkészítési idő 30 percSütési hőfok: 180°
Először a bundás zsemlét készítem el, amihez előmelegítem a sütőt. A tojásokat elkeverem a tejföllel és a reszelt sajttal, majd sózom és a felkarikázott zsemléket megforgatom benne, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetem és 15 perc alatt aranysárgára sütöm.A sóskaleveleket kevés olajon, több részletben megdinsztelem, majd amikor már teljesen összeesett (először alig fog elférni a nagy lábosban, utána pedig majd meglepődtök mennyire kevés lesz az edényben) botmixerrel pürésítem. A tejfölt, a lisztet és a vizet egy habverő segítségével csomómentesre keverem, majd behabarom vele a sóskafőzeléket. Sózom és cukorral édesítem, majd a megsült bundás zsemlékkel tálalom.
Tipp: Amennyiben túl sűrűnek találjuk a főzeléket 1 dl tejjel lehet rajta hígítani.