Sajtos-túrós rudak

  • 2021.03.04.
  • 8

Mostanában, ha valamilyen családi ünnepség, baráti összejövetel van nálunk -ezt persze a jelenlegi helyzet annyira nem segíti elő, de nyáron volt még rá példa-, akkor mindig ezt a sajtos pogácsa receptet használom. A legkisebb kiszúróval szoktam készíteni, hogy valóban egy-egy falat legyen csak, ami ugyan elég veszélyes, de kiváló sörkorcsolya, nassolnivaló, vagy uzsonna.
A héten amíg legkisebbünk aludt gyorsan begyúrtam a tésztát, a hűtőben pihentettem, amíg mindenkit összeszedtem az iskola-ovi körutunk során, majd a gyors tanulás után a fiúkkal kinyújtottam, én most kivételesen rudakat vágtam belőle, kislányunk megszórta sajttal, így ugyan Apukájuk 2 napja azt hajtogatja, hogy életem legfinomabb túrós rúdjait sütöttem, az egész csapat kikéri magának, hogy ez közös munka volt, és igazuk is van. Hozzávalók 2 tepsihez: 25 dkg túró 25 dkg puha margarin 25 dkg liszt 1 tojás 1 csomag sütőpor 1 evőkanál só 1 tojás a kenéshez 10 dkg reszelt trappista sajt
Összegyúrom egy edényben az összes hozzávalót, majd fóliába csomagolva legalább 20 percre (de ez lehet akár egy teljes nap is) hűtőbe teszem a tésztát. Egy alaposan lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom, háromba hajtom, fordítok rajta 90°-ot, és újra kinyújtva még kétszer megismétlem ezt a hajtogatási folyamatot. A tésztából rudakat vágok, megkenem a felvert tojással (amit sózok), megszórom reszelt sajttal, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket és 180°-on 20 perc alatt légkeveréses sütőben megsütöm.