Keleti fűszerekben pácolt, ropogós karaj, mogyorós-mazsolás rizzsel

  • 2014.02.23.
  • 6

Ha már unod a rántott húst, és a keleti ízek sem állnak távol tőled, merj változtatni, nem fogsz csalódni!Habár nálunk, első számú favorit a rántott hús, ezt sem vetette meg a banda, igazi különlegesség. Hogy még egzotikusabb legyen, ezzel a rizzsel tálaltam. Még régen ettem egy barátnőmnél, akkor nagyon ízlett, és bár sokszor volt eszembe, soha sem készítettem el, mostanáig. Hozzávalók a húshoz:6 db. karaj1tk. szecsuani bors2 ek. tengeri só1/2 tk. ötfűszer-keverék2 ek. kukoricakeményítőolaj a sütéshez.A páchoz:2 1/2 ek. szójaszósz2 ek. nádcukor2 ek. sherryfrissen őrölt bors.Körethez:2 dl. rizs1 nagy marék pirított sós mogyoró1 nagy marék arany mazsola.1 ek.olaj, só.
A felforrósított olajban, addig pirítom a rizsszemeket, amíg hófehér színe nem lesz, ekkor megsózom, és felöntöm kétszeres vízzel (2 dl. rizshez - 4 dl. víz) lefedve, nagyon lassú tűzön hagyom, amíg lefő a víz, ha már serceg, még öntök hozzá egy fél pohárnyi vizet, óvatosan megrázogatom az edényt, majd megint lefedem, de már leveszem a tűzről, és szorosan letakarom egy konyharuhával. Így a gőzben teljesen megpuhul. Tálalásnál keverem hozzá, az előzőleg beáztatott mazsolát és a mogyorót, óvatosan villával összeforgatva. A sót és a szecsuani borsszemeket száraz serpenyőben megpirítottam, majd mozsárban összetörtem, összekevertem az ötfűszerkeverékkel, a hússzeleteket befűszereztem, ami megmaradt, hozzákevertem a páchoz. A hússzeleteket egyenként
megmártottam a pácban, majd egy mélyebb tányérba terítettem, és leöntöttem vele. Legalább 3 órát kell álljon benne, de akár egy éjszakára is hagyható.
Lecsöpögtettem a felesleget, majd a szeleteket bedörzsöltem a kukoricakeményítővel. Egy wokot félig megtöltöttem olajjal, jól felforrósítottam, kis adagokban sütöttem ropogós, arany barnára a húsokat benne. Még melegen, a rizzsel tálaltam. Én még céklát is ettem hozzá, savanyúság nélkül nem tudom megenni a húsokat!

Címkék

Sertéshús