Gyümölcsös kosárka–minced pie (vegán)

  • 2018.01.21.
  • 2

Keveset sütöttem karácsonykor, ez volt az egyik – kétszemélyes háztatásban teljesen más süteményeket preferálva a sütés elég ritka tevékenység :-) A minced pie egy klasszikus brit karácsonyi édesség, azaz omlós tésztából készült kosárkák almás, aszalt gyümölcsös brandy-s töltelékkel. Jól hangzik, igaz? Sőt, ha az eddigiek esetleg nem győztek volna meg valakit, hogy legközelebb elkészítse karácsonyra, akkor elárulom azt is, hogy a töltelék előre elkészíthető, mert végső soron egy fűszeres lekvárról van szó… A töltelékhez 90 dkg savanykás alma (pl. granny smith) 12 dkg sötét nádcukor (minél sötétebb, annál jobb) 25 dkg mazsola 10 dkg aszalt áfonya 2 dl narancslé (a frissen facsart a legjobb, de ha az nincs, akkor valami 100%-os) 1 teáskanál mézes fűszerkeverék 3 teáskanál citromlé 1 csomag zselésítő (dzsemfix) 3-4 evőkanál brandy (ha nincs, pálinka, de a brandy a preferált) Az almákat meghámozom, kivágom a magházukat és nagylyukú reszelőn lereszelem. Az összes hozzávalót a zselésítő és a brandy kivételével egy fazékba teszem, és elkezdtem főzni. Addig főzöm, amíg az alma megpuhul és az egész kicsit besűrűsödik. Ekkor hozzákeverem a zselésítőt, és a csomagoláson jelzett ideig főzöm (ez általában pár perc). Lehúzom a főzőlapról, belekeverem a brandyt és tiszta üvegebe töltöm. A kihűlt üveget hűtőbe teszem, így pár hétig biztosan elállnak. A tésztához 24 dkg liszt 12 dkg tejmentes margarin csipet só narancslé A lisztet összekeverem a sóval, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolom a margarinnal (akkor jó, ha morzsalékos, picike margarin darabokkal, ehhez lehet késes robotgépet, két kést, ún. pastry cuttert vagy az ujjbegyeket használni). A lisztes morzsához kevés narancslevet adok és gyors mozdulatokkal összegyúrom. A tésztából két lapos korongot formálok és fóliába csomagolva 1-1,5 órára a hűtőbe teszem. A sütőt 220 fokra előmelegítem és egy normál muffintepsit kiolajozok. KIveszem az egyik tésztakorongot a hűtőből, és lisztezett felületen vékonyra nyújtom. Akkora köröket szúrok ki belőle, amivel ki tudom bélelni a muffintepsi mélyedéseit. A tésztakosárkákba almás tölteléket kanalazok, és egy kis tésztadarabot (hagyományosan kis csillagot) teszek a tetejükre. A kosárkákat kb. 20 perc alatt megsütöm. Pár perc után kiszedem őket a tepsiből és rácsra teszem őket, amíg teljesen kihűlnek. Miután a tepsi kihűlt, hasonlóan járok el a maradék tésztával. A töltelék kicsit sok ennyi tésztához, de keksszel, leveles tésztába töltve biztos el fog fogyni a maradék… 20-24 kosárka lesz belőle.