Rakott krumpli kicsit másképp

  • 2013.06.06.
  • 6

Mostanában, ha az időjárás is engedi, folyamatosan kint vagyunk a kertben. Persze én is szívesebben vagyok kint a friss levegőn, pátyolgatom a virágokat, zöldségeket, rohangálok a fényképezőgéppel. :) Ilyenkor jól jönnek az olyan egyszerűen elkészíthető ételek, mint ez a rakott krumpli variáció. Nincs vele sok munka; pár perc alatt összerakjuk, betesszük a sütőbe és nyugodtan mehetünk a dolgunkra. :DHozzávalók 6-8 személyre:80 dkg burgonya20 dkg házi kolbász2 fej vöröshagyma 50 dkg tejföl3 gerezd fokhagyma3 tojásmajoránnasó1 tk. vaj reszelt sajtKevés vaj és zsemlemorzsa a formához.A burgonyát uborkagyalun leszeljük. A kolbászt vékony karikákra vágjuk. A vöröshagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.A tejfölben elkeverjük a tojásokat, a reszelt fokhagymát, fűszerezzük sóval és majoránnával.Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és üvegesre dinszteljük rajta a hagymát.Kivajazunk egy ~26 cm-es kerek sütőtálat, kiszórjuk zsemlemorzsával és elkezdjük összeállítani a rakott krumplit.Először pár kanál fűszeres tejfölt csepegtetünk a tál aljára, majd erre jön egy réteg burgonya, amit meghintünk egy csipet sóval. Rátesszük a hagyma és a kolbász felét, majd bőven kanalazunk rá a tejfölből. Ismét egy réteg burgonya jön, pici só, hagyma, kolbász tejföl, majd a maradék burgonyával lefedjük az egészet.Rákanalazzuk a megmaradt tejfölt, bőven megszórjuk reszelt sajttal, lefedjük alufóliával és betesszük a sütőbe 175°C-ra ~2 órára. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a krumpli.Grill fokozaton 10-15 perc alatt aranybarnára pirítjuk a tetejét.A szezon első kovászos uborkáját ettük hozzá! :D