Zúzaragu kenyértetővel

  • 2013.05.10.
  • 8

Megjelent a Kifőztük májusi számában!Hozzávalók (4 személyre)A raguhoz: 50 dkg zúza2 fej vöröshagyma4 evőkanál olaj 2 szál sárgarépa2 szál petrezselyemgyökér2 szál paszternák1 piros kápiapaprika1 arasz póréhagyma
1 csokor zöldpetrezselyemsóborsA kenyérhez:25 dkg liszt1,5 dkg friss élesztő1 kiskanál só1 kiskanál cukor1 evőkanál olaj1,6-1,8 dl víz és még1 kiskanál liszt1 evőkanál hideg víz

A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük az olajban. Hozzáadjuk a megtisztított, darabolt zúzát, sózzuk, borsozzuk és gyakran kevergetve
fedő alatt félkészre puhítjuk. A gyökérzöldségeket kis kockákra daraboljuk, a pórét felkarikázzuk és rádobjuk a zúzára, tovább pároljuk, ha szükséges,
az elpárolgott folyadékot vízzel pótoljuk. Végezetül hozzáadjuk a kis kockákra vágott kápiapaprikát is és készre főzzük. Megszórjuk aprított zöldpetrezselyemmel.Közben elkészítjük a kenyértésztát: az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és langyos helyen felfuttatjuk.
A többi hozzávalót tálba öntjük, majd a kovásszal közepesen kemény tésztát gyúrunk. Deszkára borítjuk és alaposan kidagasztjuk, pici liszttel megszórjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk és fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük. Könnyedén átgyúrjuk, majd 4 egyforma darabra osztjuk és mindegyik tésztagalacsint kerek lappá nyújtjuk, kissé nagyobbra, mint az edényke kerülete. A zúzaragut 4 tűzálló edénykébe merjük, melynek a tetejét és a peremét megkenjük a hideg vízből és
a lisztből készült csirizzel. Rátesszük a tésztasapkát, díszítjük, majd forró sütőben 30 perc alatt megsütjük.A finom kenyértésztával fogyasztjuk, beletördeljük az ízletes raguszaftba.


Címkék

Vacsora Hal