Linzer

  • 2012.12.15.
  • 4

Ciki - nem ciki, még soha nem csináltam linzert. De Kata barátnőm adott egy bevált receptet, így nem blindre mentem. Fénymásolat: rajta kiegészítések, korrekciók, megjegyzések. Imádom az ilyet. Élet-szagú!! Rajta a csodás háziasszonyok keze nyoma!!... Anyukámnak is mennyi ilyen lapul az alsó fiókban!!...Én édesítőszerrel készítettem, jelzem: cukorral finomabb - állítólag, merthogy nekem azért így is bejött. :)
Hozzávalók:25 dkg liszt (vagy 15 dkg liszt és 10 dkg darált dió)1 csapott evőkanál sütőpor10 dkg cukor (nálam 2,5 dkg Update Zero)1 egész tojáscsipetnyi só125 g hideg vaj (vagy margarin)Az összeragasztáshoz: lekvár, én málna lekvárt használtamA tetejére: porcukorA lisztet a sütőporral összekeverjük. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a sót, a cukrot és a tojást. A kis kockákra vágott vajjal végül gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Folpack-ba csomagolva egy órát a hűtőben pihentetjük.
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, és szaggatunk belőle valamilyen (virág) formát, illetve ugyanennyi hiányzó közepű formát. Sütőpapírral fedett sütőlemezen, előmelegített sütőben 170 fokon 8-10 percig sütjük. A teli-linzereket megkenjük felmelegített lekvárral, és ráragasztjuk az üres közepű darabokat. Vastagon megszitáljuk porcukorral, és a közepét feltöltjük lekvárral.
Fém dobozban tároljuk. Szépen megpuhulnak.