Pávaszem (macskaszem....)

  • 2021.03.06.
  • 6



Bevallom ez a sütemény már jó rég óta várakozik arra hogy megsüssem, de kitudja miért eddig mindig elmarat. Persze a halogatást csakis most bánom igazán, mert olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni, és eszük egyik szeletet a másik után. Az elkészítése igen egyszerű, és az omlós linzertésztához remekül illik a kissé savanykás meggy, és a dióhab. Én a két tésztarész között kicsit nagyobb helyet hagytam, így a süteményem talán kissé laposabb lett, de a dióhabot elég soknak találtam, és nem szerettem volna, ha marad belőle.... persze az sem lett volna gond, mert a maradékból finom habcsók készült volna.Tészta hozzávalói:30 dkg liszt4 db tojássárga (nagy)15 dkg vaj1 dkg friss élesztő1-2 ek tejföl (20%-os)1 csipet só1 kk porcukorA liszthez adjuk hozzá a sót, majd szitáljuk bele egy tálba.Ezután morzsoljuk hozzá az élesztőt, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tojássárgát és egy evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (gyúrás közben apránként adjunk még hozzá annyi tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)Ezután osszuk el három egyenlő részre a tésztát, majd külön-külön sütőpapírra helyezve nyújtsuk ki, és töltsük meg.Töltelék hozzávalói:25 dkg darált dió20 dkg kristálycukor4 db tojásfehérje (nagy)csipet só 1 cs vaníliás cukorkb. 1 üveg magozott meggyTészta lekenéséhez:kb 2 ek tejfölA tojásfehérjéhez adjuk hozzá a kristálycukrot, a csipet sót, majd verjük fel közepes keménységű habbá.Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a darált dió felét, majd óvatosan kezdjük el összekeverni. Keverés közben adjuk hozzá a maradék darált diót is.Ezután töltsük a diós habot egy kinyomózsákba. (vagy neylon zacskóba, melynek a végén vágjunk egy kisebb rést)Az egyik tésztát helyezzük rá egy sütőpapírra, majd nyújtsuk vékonyra.Ezután a két szélétől kicsit beljebb, rakjuk ki a tésztát meggyszemekkel, majd a sütőpapír segítségével hajtsuk be a tészta mindkét szélét úgy, hogy maradjon ki köztük bőven hely. (Én nagyobb helyet hagytam ki, mivel elég soknak találtam a diós habot.)Ezután helyezzük a sütőpapírral együtt rá egy gáztepsire, majd a szabadon maradt tésztára nyomjuk rá a habos-diós töltelék 1/3 részét.A másik két tésztával is így járjunk el. Nekem mindhárom tészta ráfért a gáztepsire. (ízlés szerint hagyhatunk kisebb helyet is a diós habnak, de én nem szerettem volna hogy maradjon belőle, ezért terül el jobban a sütemény)Ezután a tésztát vékonyan kenjük le a tejföllel, mielőtt betennénk a sütőbe.Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem.)Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.