Crepes Suzette (francia narancsos palacsinta)

  • 2021.02.21.
  • 3


Egyre ritkábban sütök, de azért a hétvége nem múlhat el egy finom sütemény, vagy mint most egy finom palacsinta nélkül. Régebben sokszor készítettem ezt a narancsos palacsintát, aztán valahogy a sok új süteményrecept mellett háttérbe szorult. Mivel nem volt kedvem nagyobb sütkérezéshez, így gondoltam sütök pár darab palacsintát, majd ránéztem a gyümölcskosárban lévő narancsokra, és rögtön el is döntöttem, hogy narancsos palacsinta lesz az ebéd utáni desszert. A narancslével átitatott palacsinta már magában is nagyon finom, de azért kár lenne a mascarponekrémet, és a pörkölt mandulaforgácsot elhagyni.....
Hozzávalók kb. 8 db palacsintához:20 dkg liszt2 db tojás (nagy)2 tk cukor 1 csipetnyi só1 dl tej
2-3 dl szénsavas ásványvíz2 ek olaj (+ a sütéshez)
A tojásokat üssük bele egy tálba, sózzuk, és szórjuk meg a cukorral, adjuk hozzá a tejet, és 2 dl szénsavas ásványvizet, majd keverjük simára.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. (keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még ásványvizet)Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára, és hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.Végül enyhén olajozott palacsintasütőben, egyesével süssünk a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat.




Hozzávalók a narancsszószhoz:
4 db narancs1,5 dl 100%-os narancslé7 ek kristálycukor1 cs vaníliás cukor0,5 dl narancslikőr (v. rum)5 dkg vaj

Egy narancsnak reszeljük le a héját. Két narancsot filézzünk ki, majd vágjuk fel nagyobb kockákra. A másik két narancsnak facsarjuk ki a levét.
Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, adjunk hozzá 1 evőkanál hideg vizet, és kezdjük el karamellizálni.
Amikor már szép világos barnára karamellizálódott, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat és a reszelt narancshéjat, majd keverjük össze.Ezután adjuk hozzá a kifacsart, és a 100%-os narancslét, a likőrt (v. rumot) a vaníliás cukrot, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük, míg elkezd kissé sűrűsödni.Ekkor adjuk hozzá a felkockázott narancsot, óvatosan keverjük össze, és főzzük tovább 1-2 percig, arra figyelve hogy a narancskockák nehogy túlfőjenek, majd vegyük le a tűzről.A kisült palacsintákat hajtsuk össze, majd helyezzük bele a narancsszószba, és hagyjuk hogy kissé magába szívja a szószt.Mascarponekrém hozzávalói:25 dkg mascarpone1 dl Hulala (v. habtejszín)1 cs vaníliás cukor10 dkg porcukor1/2 cs pörkölt mandulaforgács a szóráshozA mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverjük össze a mascarponekrémmel.A mandulaforgácsot tegyük egy serpenyőbe, és állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérba, nehogy a meleg serpenyőben megégjen.
Tálaláskor helyezzünk 2 db palacsintát a tányérra és locsoljuk meg a narancsos szósszal, majd kanalazzuk mellé a mascarponekrémet, szórjuk meg a pörkölt mandulaforgáccsal, és úgy kínáljuk.