Tejfölös krumpligombóc leves.

  • 2020.05.29.
  • 0

Talán az egyik legegyszerűbb leves, melyhez a krumplin, hagymán, némi fűszeren, és a tejfölön kívül szinte más nem is kell, mégis nagyon finom. Emlékszem gyerekként sokszor készült ebédre, és olyankor általában szilvás, vagy éppen lekváros gombóc, néha pedig lekváros derelye volt a második fogás. Én is szívesen készítem, most éppen túró nudli kíséretében került ebédnél az asztalra..... és most is nagyon szerettük.
Hozzávalók a krumpligombóchoz:20 dkg főtt krumpli10-15 dkg liszt1 db tojás1 kk sóA krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd főzzük puhára enyhén sós vízben.Amikor a krumpli puhára főtt, szűrjük le, és a levet tegyük félre, mert később még szükségünk lesz rá.A főtt krumplit, krumplinyomón nyomjuk át (v. törjük alaposan össze) majd hagyjuk teljesen kihűlni.Ezután adjunk hozzá kb. 10 dkg lisztet, egy nagyobb csipet
sót, az egész tojást, majd gyúrjuk össze a tésztát. Közben, ha szükséges, apránként adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény, és egy könnyen formázható tésztát kapjunk.
Ezután a tésztából formázzunk diónyi gombócokat, és tegyük félre felhasználásig.
A leves hozzávalói:1 db vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 tk liszt (púpozott)1 tk pirospaprikasó (ízlés szerint)2 tk ételízesítő2 dl tejföla krumpli félretett főzőlevekb. 1 l víz1 ek sertészsír (v. étolaj) A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel mindkettőt apróra.
A zsírt (v. olajat) hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva szórjuk meg a pirospaprikával, és öntsük fel a krumpli visszamaradt főzőlevével, és a vízzel.
Ezután ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és főzzük kb. 10 percig.
A tejfölt keverjük simára a liszttel, egy kevés levessel, és kevergetve öntsük hozzá a leveshez, majd forraljuk fel. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)Amikor a leves újra felforrt, tegyük bele a krumpligombócot, várjuk meg míg feljön a leves tetejére, majd pár perc alatt főzzük puhára.Tálaláskor szedjük a levest tányérba, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.