Sós-töltött kalács.

  • 2020.04.07.
  • 1

Az idei húsvét mindenben más lesz mint az eddig évek során megszoktuk, megünnepeltük, ez nagyon szomorú, de bizakodjunk.... A családok, és a barátok nem utaznak el egymáshoz, nem lesznek nagy közös ünnepi ebédek és vacsorák. A gyerekek nem mennek el meglocsolni a nagymamákat és a lányokat.... mindenki szerényebben, fog megünnepelni. Persze a sonka, a piros tojás, az édes és sós kalács, valamint a sütemények, ha kevesebb is, azért csak ott lesznek majd az ünnepi asztalon. Én most egy sós kalács receptet szeretnék megosztani, hátha éppen valaki kedvet kap hozzá, és megsüti. Egyszerű kelt tészta melyet készíthetünk friss élesztővel, vagy éppen szárítottal is. A töltelék is igen egyszerű, körözött és némi sonka....Hozzávalók a tésztához:40 dkg liszt2 dkg friss élesztő (v. 1 csomag szárított)2 dl tej1 tk cukor 5 dkg vaj2 db tojássárga (nagy)10 dkg tejföl2 tk sóA tejet langyosítsuk meg, majd 1 dl-hez adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.A maradék langyos tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat és a tejfölt, majd keverjük össze.Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk rá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)(Én a megdagasztott tésztát még pár percig kézzel is dagasztom, hogy szép sima legyen.)Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg enyhén liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.Ameddig a tészta kel, készítsük elő a tölteléket.Töltelék hozzávalói:45 dkg túró20 dkg szeletelt, füstölt sonka1 marék snidling1 tk egész köménymag1 tk pirospaprika só (ízlés szerint)őrölt fehér bors (ízlés szerint)1 kisebb tojás a lekenéshezA túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, a köménymagot, a pirospaprikát, ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze.A szeletelt sonkát, ízlés szerint vágjuk fel. (Én kisebb kockákra vágtam fel.)A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá. (arra figyeljünk, hogy csak kicsivel legyen szélesebb mint a sütőforma amiben majd sütjük)Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az ízesített túrót, szórjuk meg a feldarabolt sonkával, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, hogy a töltelék ne folyjon ki, és szorosan tekerjük fel úgy, mint a bejglit.
A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a megtöltött tésztát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát)Ezután takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le felvert tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, 45-50 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem.)A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Kínálhatunk mellé pl. hónapos retket, újhagymát, paradicsomot és paprikát, vagy éppen tormát. A húsvéti asztalon is megállja a helyét.