Duplán sajtos rúd.

  • 2020.04.09.
  • 2

Ünnepekre az édes sütemények mellé mindig sütök valami sós ropogtatni valót is. Ennek az omlós tésztás sajtos rúdnak nagy előnye hogy akár már a sütést megelőző este (vagy pár órával a sütés előtt) összegyúrhatjuk a tésztát, majd a hűtőben tároljuk sütésig. A tésztába pedig sem élesztő, sem pedig sütőpor nem kell, mégis szép magasra feljön sütés közben, és jó omlós lesz. Én trappista sajtot használtam, de ízlés szerint másfajtát is használhatunk hozzá. Sütés előtt pedig megszórhatjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, köménymaggal.... de ez már ízlés dolga.
Hozzávalók:50 dkg liszt
12,5 dkg vaj12,5 dkg sertészsír15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)2 db tojás1 ek só2 dl tejföl (20%-os)1 kisebb tojás a lekenéshez, és ízlés szerint sajt, köménymag, szezámmag..... a szóráshozA lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat és a zsírt, majd kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően morzsalékos, először keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a tejfölt és az egész tojásokat, és gyors mozdulattal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután tegyük egy liszttel megszórt tálba, fedjük le folpack fóliával, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe.Közvetlenül sütés előtt vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és kenjük le felvert tojással a tetejét.Ezután ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal (v. köménymaggal, szezámmaggal...), éles késsel vagy pizzavágóval vágjuk fel vékony csíkokra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a tésztacsíkokat.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.Az elkészült sajtos rúd tésztája finom, omlós, és annyira eteti magát, hogy szinte nem lehet abbahagyni.....