Fűszeres kukoricakenyér.

  • 2020.03.17.
  • 9

Eddig igencsak ritkán sütöttem kenyeret, péksüteményt, de ez a mostani helyzet, vagyis a vírusfertőzés miatt, egyre gyakoribb lesz a kis konyhámban. A napokban éppen egy kukoricaliszttel készült, kaliforniai paprikával és fűszerekkel ízesített kenyérre esett a választásom, melyet gluténérzékenyek is bátran megsüthetnek. Persze azért ennek a kenyérnek az állaga kissé tömörebb mintha búzaliszttel készült volna, de így is nagyon finom. A paprikát természetesen ki is hagyhatjuk, de szerintem kár lenne érte....
Hozzávalók 25x10x7 cm-es sütőformához :
30 dkg kukoricaliszt
2 db tojás 5 dkg vaj2,5 dkg élesztő1 kk szódabikarbóna 1 dl tej1 tk cukor 2,5 dl tejföl (20%-os)1 kisebb piros kaliforniai paprika1 tk só1 kk őrölt köménymag1/2 kk őrölt fehér bors1 kk füstölt pirospaprika
A kaliforniai paprikát vékonyan szeleteljük fel, majd vágjuk fel apróra.A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.A liszthez adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az őrölt köménymagot, a füstölt pirospaprikát, és az apróra vágott kaliforniai paprikát, majd keverjük alaposan össze.A tejfölhöz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük simára. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.Ezután a lisztes keverék közepébe csináljunk egy mélyedést, majd öntsük bele a tejfölös-tojásos keveréket, az olvasztott és visszahűtött vajat, valamint a felfuttatott élesztőt, és alaposan keverjük össze, dolgozzuk ki.A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát, és langyos helyen hagyjuk egy órát kelni. Ezután spricceljük le hideg vízzel mielőtt betennénk sülni.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)A sütőből kivéve szintén spricceljük le hideg vízzel, majd a sütőpapírral együtt, helyezzük rácsra, és hűtsük ki.A kihűlt, fűszeres kenyér nagyon finom pl. vajjal vagy éppen kacsazsírral megkenve. Persze azért a bélezete kissé sűrűbb mint a finomliszttel készült kenyerek, de így is nagyon finom, és nem száraz.