Körtetorta csokoládéöntettel.

  • 2013.11.04.
  • 5

A hűvösebb idő beköszöntével egyre szívesebben sütök gyümölcsös tortákat, pitéket. Egyik kedvenc őszi gyümölcsöm a körte, így a napokban éppen körtés receptek után kutakodva találtam rá a MOKSA.HU oldalon Myreille "Vaníliás körtetorta" receptjére. Rögtön megtetszett a recept mivel már a fotókon is jól lehetett látni, hogy egy finom szaftos tortáról van szó, amely igencsak meg van pakolva körtével. Alig vártam hogy kihűljön a torta és megkóstolhassam. Nem csalódtam, mert valóban nagyon finom puha tésztát kaptam sok-sok körtével, és bizony nagyon ízletes volt. A selymesen-krémes csokoládéöntet pedig még megkoronázta ezt az amúgy is finom tortát.
Hozzávalók a tortához:5-6 db körte25 dkg liszt15 dkg porcukor2 ek barna cukor2 ek olívaolaj1 cs sütőpor2 cs vaníliás cukor1 mk őrölt fahéjCsokoládéöntet hozzávalói:12.5 dkg étcsokoládé2 dl Hulala (v habtejszín)A körtéket hámozzuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel nagyobb kockákra. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a barna cukrot és pár perc alatt főzzük puhára. (figyeljünk, nehogy szétfőjön a körte)Amikor már eléggé megpuhultak a körtedarabok, egy kanállal szedjük ki a főzéskor keletkezett léből. (nem kell lecsepegtetni, sőt 1-2 evőkanálnyi lé is kerüljön rá)Ezután hűtsük ki egészen mielőtt a tésztába kevernénk.Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk bele az olívaolajat. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze. Végül óvatosan keverjük a masszához a puhára főzött, teljesen kihűtött körtét és 1-2 kanálnyi levet. Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, (v. vajazzuk és lisztezzük alaposan ki) majd öntsük bele a körtés-masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)A sütőből kivéve, még forrón szórjuk meg a torta tetejét ízlés szerint vaníliás-porcukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.Ameddig a torta teljesen kihűl, készítsük el a csokoládéöntete. A tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről. (nem kell felforralni!!!)Ezután tördeljük bele a csokoládét, majd addig keverjük még elolvad, és egy sima krémet kapunk.Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd csorgassuk rá a csokoládéöntetet.