Norvég almatorta

  • 2013.03.03.
  • 3

Nagyon régóta szemeztem ezzel a recepttel, de mindig csak halogattam, míg végül rábukkantam 2 fonnyadozó almára a konyha egyik zugában, amivel már nem nagyon tudtam mit kezdeni...és akkor eszembe jutott ez a recept, amit a nyeremény Varga Gábor könyvében találtam.HozzávalókTortához:25 dkg cukor25 dkg vaj25 dkg liszt2 cs vaníliás cukor (a recept bourbon vaníliás cukrot ír, de a sima is tökéletes)4 tojás2 tk sütőpor1 citrom reszelt héja3 db almaSzóráshoz:3-4 ek cukorfahéj (ízlés szerint)A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel alaposan kikeverjük. Egy tálban vegyítsük össze a lisztet, sütőport, citromhéjat majd forgassuk a tojásos masszába.Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral majd a kapott tésztát kanalazzuk bele. Az almákat hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekreés az élükkel lefelé nyomkodjuk bele a tésztába.A szóráshoz keverjük össze a kristálycukrot annyi fahéjjal amennyivel jól esik, majd hintsük meg a torta tetejét.180°C-ra előmelegített sütőbe dugjuk és légkeverésen kb. 40-45 percig sütjük, de a végén mindenképpen végezzünk tűpróbát.Megvárjuk amíg kihűl, majd szeleteljük.Nagyon egyszerűen összedobható, és a hozzávalók szinte mindig megtalálhatók a kamra mélyén. :)Aki szeretné halmozni az élvezeteket, el tudnám képzelni a langyos tortaszeletet egy-két kanál hideg vaníliafagyival is....nyamm. :DJó étvágyat!