Grillezett tarja chimichurri szósszal és zöldfűszeres grill zöldséggel

  • 2013.06.19.
  • 4

A tarja grillezése nagyjából egyet jelent a
magyar embernek a hagymás - mustáros - borsos páccal. Igen, az klasszikus. Nálam viszont innentől ez a recept a klasszikus.
Az eredetileg argentin chimichurri szószhoz egy ízben hozzá passzoló pácot készítettem a tarjához. Szeretem, amikor kevés, de annál frissebb és erősebb aromájú alapanyagok keverednek egy receptben. Egyszerű és ütős.A chimichurri alapja a hagyma, fokhagyma, petrezselyem, oregano és chili. Mindegyik frissen, természetesen. Az ecet egyrészt jól egyensúlyozza a tarja zsírosságát, másrészt remekül összehozza az ízeket. Még pikánsabbá tehetjük egy kis korianderrel és köménnyel.Hozzávalók 4 személyre:4 szép nagy szelet tarja1 citrom leve1-2 dl olíva olaj3 gerezd fokhagymaegy hatalmas csipet apróra vágott friss oregánó
A tarját finoman, nem túl vékonyra klopfolom és a széleit pár centinkét pár miliméternyire bevagdosom, így megakadályozva, hogy sütés közben a hús felpúposodjon. A fokhagymát összezúzom és az oregánóval együtt bedörzsölöm vele a szeleteket. A citrom levéből és az olíva olajból pácot készítek és minimum 1-2 órán át hagyom állni benne a húst.A chimichurrihoz:1 közepes fej hagyma2-3 gerezd fokhagyma1 kis marék friss oregánó 2 nagy marék friss petrezselyem
1 nagy csipet friss koriander ízlés szerint zöld chilipaprikasó, bors2 evőkanál fehérborecet4 evőkanál olíva olaj4-6 evőkanál vízA hagymát, a fokhagymát és a zöldfűszereket nagyon finomra aprítom, majd az összes hozzávalót összekeverem. Felhasználásik lefedve hűtőben tárolom.A grill zöldséghez:1 nagy fej hagyma4 gerezd fokhagyma reszelve1 nagyobb cukkini1 nagyobb padlizsán1 piros kaliforniai paprika
6 fej nagy csiperke gombaA zöldségeket egyforma méretűre kockázom. Sózom, borsozom és 3-4 evőkanálnyit merek rá a chimichurriból. Grillserpenyőbe nagy láng felett 10 perc alatt készre sütöm. Akkor a legjobb, ha a zöldségek közepe még ropog!